OHR: 10 uvedenih mjera unapređuje funkcionalnosti FBiH
(Izvor: Arhiva)

OHR: 10 uvedenih mjera unapređuje funkcionalnosti FBiH

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) objavio je deset mjera za unapređenje funkcionalnosti Federacije Bosne i Hercegovine koje su proizilaze iz nametnutih izmjena Izbornog zakona BiH.

- Nakon ovih odluka, nijedna politička stranka, niti bilo koji izabrani zvaničnik, neće više moći držati Federaciju taocem - kazao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.

Na Twitter nalogu OHR-a pobrojano je koje su to uvedene mjere, među kojima je, kaže Schmidt, i ona koja unapređuje odlučivanje u Federalnom parlamentu s jasnim rokovima kako bi se spriječile blokade.

Također, pojednostavljeno je imenovanje sudija u Ustavni sud Federacije BiH te mjere kojima se sprečava zloupotreba mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa s pitanjima koja nisu jasno navedena u Ustavu Federacije BiH.

Pojednostavljeno je i imenovanje sudija u Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda FBiH te unaprijeđena proporcionalnost predstavljanja konstitutivnih naroda i regionalna zastupljenost Ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Također, pojednostavljena je procedura izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH te poboljšana transparentnost i ekspeditivnost u procesu potvrde listi kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH, tvrdi Schmidt.

Naglašava da je pojednostavljena procedura za nominiranje kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH, pojašnjena i zakonodavno utvrđena ograničenja u pogledu zastupljenosti kako bi se podstaklo stvaranje koalicija i spriječila prezastupljenost.

I na kraju ovim izmjenama dat je nalog parlamentarnim tijelima u Federaciji BiH da osiguraju učešće građana, uključujući i mlade, u zakonodavnom odlučivanju.

federalna.ba/Fena

OHR Christian Schmidt odluke
Milorad Dodik Christian Schmidt
0 24.09.2023 13:21
Christian Schmidt Memorijalni centar Srebrenica-Potočari
0 20.09.2023 13:22
Christian Schmidt Banja Luka posjeta
0 18.09.2023 19:51
Christian Schmidt Željka Cvijanović
0 18.09.2023 18:01
OHR granica entiteti
0 18.09.2023 15:18