Održano prvo javno saslušanje o NLO-ima u američkom Kongresu
(Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Održano prvo javno saslušanje o NLO-ima u američkom Kongresu

Nakon više od pola stoljeća održano je prvo javno saslušanje u američkom Kongresu o “neidentificiranim letećim objektima”, na kojem su u utorak pred obavještajnim pododborom Zastupničkog doma izvještaj podnijeli Ronald Moultrie, sekretar ministarstva obrane za obavještajne poslove i sigurnost, te Scott Brayy, zamjenik direktora obavještajne službe za američku ratnu mornaricu.

Ovo, kako ga mnogi zovu, “historijsko saslušanje” održalo se 11 mjeseci nakon izvještaja Pentagona u kojem je američka vojska dokumentirala 144 slučaja "neidentificiranih zračnih fenomena" (Unexplained Aerial Phenomena - UAP) kako ih od tada zvanično nazivaju.

“Od početka 2000-ih primjećujemo sve veći broj neidentificiranih predmeta i pojava na nebu koji se kreću brzinom nekoliko puta većom od one poznatoj našoj avijaciji” rekao je Scott Bray na ovom saslušanju.

Prema njegovim riječima, zabilježen je mali broj događaja u kojima postoje karakteristike leta tih objekata i pojava koje još uvijek niko ne može objasniti.

“Ipak, moram istaknuti da naša vojska nema nikakve dokaze koji bi upućivalo da su ti zračni fenomeni nastali izvan Zemlje, odnosno da je riječ o vanzemaljskom porijeklu tih fenomena, ali također ne želim ni isključio takvu mogućnost”, dodao je zamjenik direktora obavještajne službe za američku ratnu mornaricu.

Popularniji izraz NLO (neidentificirani leteći objekt) dugo je povezivan s vanzemaljskim letjelicama, ali ova dvojica visokih dužnosnika iz vojno-obavještajnog sektora SAD-a u jučerašnjem izvještaju nisu ove fenomene povezali sa “malim zelenim”.

U američkom Kongresu je po prvi put jučer pokazan javno i video na kojem se može vidjeti objekt koji prolazi pored vojnog aviona pri brzini koja je nezamisliva i samim pilotima.

“Nažalost, nemamo objašnjenje o kakvom objektu je riječ”, kratko je prokomentarisao ovaj video Scott Bray nakon što je prikazan.

federalna.ba/bbc.com

NLO SAD Pentagon