videoprilog Nađe Ridžić (Dnevnik 2 - Sport)

Održano prvo državno brdsko-drumsko prvenstvo u biciklizmu

Održano je prvo državno brdsko-drumsko prvenstvo u biciklizmu. Takmičari su vozili na stazi dugoj 14,3 kilometra. Najbolje vrijeme kod žena imala je Karla Kustura, a kod muškaraca Vedad Karić.

Proglašenjem najboljih i dodjelom medalja okončano je prvo državno brdsko-drumsko prvenstvo, na izuzetno zahtjevnoj stazi uspona 942 metra, starom cestom od Travnika prema Vlašiću. Krenulo se sa polazne tačke na Kalibunaru i vozilo na dobro osiguranoj stazi do cilja na Galici. Takmičari i rekreativci zaželjeli su se ovakvih utrka. Kažu da je staza odlična, a pobjednici, naravno, zadovoljni rezultatom.

Najbolje vrijeme od 43 minuta i trideset i dvije sekunde, što je i oficijelno obaranje rekorda postignutog 1984. godine, postigao je Zeničanin Vedad Karić, koji na ovoj stazi trenira godinama.

Oni koji su desetljećima u ovom sportu kažu da je bosanskohercegovački bicikilizam, barem kada su finansije u pitanju, u zapećku, pa je i organiziranje posebno drumskih utrka teško i zahtjevno.

“Imamo kvalitetan razvoj brdsko-planinskog biciklizma zato što su uslovi za organizaciju jedne trke ove kategorije XC manje zahtjevni u odnosu drumske trke”, objašnjava Mirnas Mujezinović, predsjednik Sudijske organizacije i član Kolegija komesara balkanskih zemalja.

No sudeći po svemu čemu smo svjedočili na ovom prvom državnom brdsko-drumskom prvenstvu, nije samo novac razlog zbog kojeg je organiziranje ovakvih utrka teško. Pitanje je odnosa prema takmičarima, kojima su postignuti rezultati najčešće najveća nagrada.

federalna.ba

biciklizam Travnik