Održani 'Dani kosidbe na Kupresu – Strljanica 2024', titulu kosbaše odnio Vinko Čičak
(Izvor: Fena/Općina Kupres)

Održani 'Dani kosidbe na Kupresu – Strljanica 2024', titulu kosbaše odnio Vinko Čičak

Manifestacija "Dani kosidbe – Kupres 2024." završena je u nedjelju, a titulu kosbaše ponio je Vinko Čičak - Vinara iz Kupresa.

Dani Kosidbe održani su u organizaciji Općine Kupres i pod pokroviteljstvom predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a službeno ih je otvorila Nasiha Pozder, federalna ministrica turizma i okoliša.

Tradicijska manifestacija Dani kosidbe na Kupresu odavno je značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj koji i danas plijeni pozornost tisuća posjetitelja, prije svega, jer baštini višestoljetni kontinuitet održavanja, ali i zbog masovnosti, atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja, priopćeno je iz Općine Kupres. 

Posebna kulturološka vrijednost sačuvala se u manifestaciji natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom, kao jedinstvenom izrazu nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima.

Nakon predstavljanja kulturno-umjetničkih društava uslijedila su natjecanja u tradicijskim sportovima poput kamena s ramena, skoka u dalj i potezanja konopca.

U centralnom dijelu manifestacije, prvo su se nadmetali kosci juniori, a u toj je kategoriji najuspješniji bio Drago Šarić, rođeni Kuprešak, 2009. godište.

Titulu kosbaše ponio je Vinko Čičak - Vinara iz Kupresa. Drugo mjesto je osvojio Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca, a treće mjesto podijelili su Stipo Šarić i Matko Kuštro, obojica iz Kupresa.

Inače, Vinko Čičak ukupno ima 13 pobjeda na Danima kosidbe u Kupresu i 5 puta osvojeno 2. mjesto.

U završnom dijelu programa održane su galopske konjičke utrke u kojima je sudjelovalo više konjičkih klubova iz BiH.

Običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Prva pisana svjedočanstva o ovom natjecanju stara su oko 300 godina.

Manifestacija je počela u ponedjeljak, 1. srpnja u Hrvatskome domu gdje je priređena izložba fotografija kosaca i kupelica.

federalna.ba/Fena

'Dani kosidbe na Kupresu – Strljanica 2024'