Održana sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH

Održana sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH primila je k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prvih šest mjeseca 2023. godine, koju je sačinilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Zajednička komisija nije podržala delegatsku inicijativu Kemala Ademovića kojom se od Vijeća ministara BiH, a posebno od Ministarstva sigurnosti BiH, traži hitno pokretanje procedure za proširenje kapaciteta Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova za minimalno 100 polaznika u roku od tri mjeseca od dana usvajanja inicijative.

Ademović je kazao da je, nakon što su razmatrali izvještaj o radu granične službe za 2022. godinu došao na ideju da pokrene ovu inicijativu „zato što izvještaj o radu granične službe ukazuje na veliki broj nepopunjenih radnih mjesta u graničnoj službi“.

Dodao je da, računajući da postojeća Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, policijskih službenika prije svega, ima trenutni kapacitet 150 polaznika i da jedan ciklus traje sedam mjeseci, kad bi samo radila stručno usavršavanje kadrova za graničnu službu, to bi trajalo tri i po godine.

- Iz tog razloga sam pokrenu inicijativu da se kapacitet ove agencije proširi za još 100 polaznika, tako da bi imala ukupno 250, kako bi se ovaj problem sa nedostajućim policijskim službenicima u graničnoj službi prevazišao za kraći vremenski period. Naravno, to se podrazumijeva da će iz drugih agencija biti onih koji će pohađati tu obuku - pojasnio je Ademović.

Članica Zajedničke komisije Marina Pendeš je kazala kako misli da je Vijeće ministara BiH odgovorno za ovo pitanje i u tom smislu ne podržava inicijative na ovakav način, „jer postoji ministar sigurnosti, postoje ljudi u Vijeću ministara koji moraju voditi računa, ne samo o granici BiH, nego i narastajućem valu ilegalnih migracija koji prijete BiH“.

- U tom smislu sam uvjerena da će Vijeće ministara BiH uskoro morati razgovarati o nacrtu proračuna za 2024. godinu i kroz taj nacrt proračuna morati prepoznati ove zahtjeve, jer sam uvjerena da je i ministar sigurnosti i direktor Granične policije, sigurno podnio zahtjev za povećanje finansijskih sredstava kako bi se povećali kapaciteti agencije, odnosno granične službe. Nema smisla da mi usvajamo inicijative, a postoji ministarstvo, Vijeće ministara BiH, a sve to ima veze sa proračunskim sredstvima - smatra Pendeš.

Navela je da je ona jedna od onih koji će uvijek podržati bilo koju instituciju odbrane i sigurnosti u državi BiH, ali na način da to radi Vijeće ministara.

Ademović je replicirao, kazavši da ovaj problem nije nastao za jednu ili dvije godine, „ovaj problem je nastao duži niz godina i nema kontinuiteta popunjavanja granične službe“.

Član Zajedničke komisije Sredoje Nović je kazao da do danas nije vidio ni strategiju Granične službe, tačno precizirano koliko i kako treba rješavati pitanje granične službe organizaciono, kako treba sistemski rješavati i dugoročno rješavati.

- Najjednostavnije je nama svima reći da treba sada 100 ljudi, minimalno. Nije ovdje riječ o 100 ljudi, pripadnika  budućih policajaca u graničnoj službi kao fizičkih osoba. Moramo da znamo da ovdje treba da postoji, prije svega, plan oko toga da li se ti kapaciteti mogu u postojećem kapacitetu škole ove koja postoji, uopšte organizovati. Ja mislim da to ne može - kazao je Nović.

Dodao je da nije samo riječ o graničnoj službi, nego je riječ i o pripadnicima SIPA-e,  Direkcije za koordinaciju policijskih tijela...

- Posljednja stvar, ili prva, su sredstva koja nisu planirana u budžetu - naveo je Nović, te dodao to pitanje treba adekvatno i sistemski riješiti.

Član Komisije Radovan Kovačević smatra da je prava adresa za rješavanje ovog problema Vijeće ministara BiH, te da je potrebno da se Vijeće ministara o tome izjasni, da se osiguraju budžetska sredstva za to i „da je to jedini pravi put kojim treba ići, ukoliko želimo da riješimo ovo pitanje“.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Ivica Bošnjak je kazao da, na žalost, ovaj problem nema samo granična policija, „imaju i entitetski, odnosno kantonalni MUP-ovi“.

- Što se tiče Ministarstva sigurnosti, mi smo u stalnom kontaktu sa rukovodstvom agencija – i Državne agencije za istrage i zaštitu i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Granične policije. Granična policija sada raspisuje jedan natječaj, a trenutno ide u školu 150 pripadnika za obuku - naveo je Bošnjak.

Dodao je kako se slaže da ovo jeste problem i da se treba sistematski riješiti.

- Mislim da tako i prilazimo tom problemu. Mislim da ovo Vijeće ministara ima kapacitet da sagledamo, analiziramo stanje, objedinimo kompletne podatke i predložimo Vijeću ministara BiH na koji način da se prevaziđe ovaj problem – kazao je Bošnjak.

Nakon okončane diskusije, članovi Zajedničke komisije nisu podržali Ademovićevu inicijativu.

federalna.ba/Fena

Ministarstvo sigurnosti BiH
rodna ravnopravnost Ministarstvo sigurnosti BiH
0 06.11.2023 17:30
Ministarstvo sigurnosti BiH Nenad Nešić
0 24.05.2023 13:39
Brdo proces Ministarstvo sigurnosti BiH
0 04.04.2023 12:51
Nenad Nešić Christine Toudic Ambasadorica Francuske Ministarstvo sigurnosti BiH
0 14.02.2023 18:48
Čečeni Ministarstvo sigurnosti BiH bezvizni režim Maljevac
0 27.12.2022 18:22