U Tomislavgradu održana Međunarodna smotra i izbor najkvalitetnije kobasice i salame

U Tomislavgradu je sinoć održana Četvrta međunarodna kobasijada, smotra kobasica, salama, sudžuka i kulena. Uz bosanskohercegovačke sudjelovali su i izlagači iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Manifestaciju je organizirala Udruga „Duvanjski kobasičari“.

Premda postoji tek pet godina, Udruga „Duvanjski kobasičari“ uspjela je organizirati i Četvrtu Međunarodnu smotru suhomesnate delicije, a 128 sudionika kvalitetom svojih proizvoda iznenadili su i organizatore i međunarodni žiri.

„Najveći broj ih je iz Tomislavgrada, imamo dosta uzoraka iz Istre, to je jedna posebna kategorija, to su kobasice koje se suše bez dima, imamo iz Mađarske, Hrvatske veliki broj, iz Slovenije. Ove godine, nažalost, Austrijanci nisu uspjeli poslati, ni iz Srbije“, navodi Marko Jurčević, predsjednik Udruge „Duvanjski kobasičari“.

Suhomesnati proizvodi su podijeljeni u četiri kategorije: duvanjska kobasicu u prirodnom i umjetnom ovitku, istarske kobasice i salame, te kulen, kulenove seke i ostale kobasice i salame. I ta raznolikost je upravo ono što se međunarodnom žiriju sviđa na tomislavgradskoj kobasijadi.

„Time se dala mogućnost mnogim proizvođačima koji se bave autohtonim proizvodima da se prezentiraju i pokažu svijetu ono što imaju, a to onda obično kasnije biva i jedan dio gastro-turističke ponude ovoga kraja“, istaknuo je dr. Dubravko Viduč, predsjednik Evropskog saveza salamera i kobasičara.

A na ovogodišnjoj manifestacije po prvi put je predstavljena i tzv. špekerica. Došla je iz Slovenije, a s obzirom na gabarite pravo je umijeće osušiti je.

„Ovo je kalibar 65, dok je duvanjska 32. Znači, duplo više vremena, duplo više rizika i strahova, šokova ima dok se to osuši. Neka teorija kaže da ako ima 100 rizika, 100 zala - onda je 40 u smjesi da se napuni, a 60 da se osuši“, navodi Milinko Perković, predsjednik međunarodnog ocjenjivačkog suda.

Svi uzorci su bili ispravni tako da je cjelokupan dojam zadovoljavajući, no, šampionsko zlatno odličje za domaću kobasicu mogao je dobiti samo jedan. U čemu je tajna?

„Tajna je da u sve što zamijesite dodate malo ljubavi i bit će dobar rezultat. Tako je i s kobasicama. Malo im poklonite ljubavi i one će biti vrhunske. Malo sam zatečen, sretan sam, hvala ocjenjivačima i hvala svima“, poručio je dobitnik zlatne medalje Zoran Papić iz Tomislavgrada.

Ocjenjivačkom sudu nije bilo lako jer je valjalo kušati svih 128 uzoraka, te pri bodovanju uz miris i okus, ocijeniti vanjski izgled, konzistenciju i presjek. A budući da niti jedan uzorak nije diskvalificiran i za posjetitelje je bilo kušanja u izobilju.

federalna.ba/Željka Mihaljević

kobasice salame Tomislavgrad Duvanjski kobasičari
Tomislavgrad Noć muzeja
0 27.01.2024 09:52
krijumčarenje ljudima migranti Granična policija Bosne i Hercegovine Kamensko Tomislavgrad
0 26.01.2024 16:54
Livno Tomislavgrad Kupres Nova godina
0 30.12.2023 15:44
Ernest Markota Greccio – Božić Franje Asiškoga Tomislavgrad
0 16.12.2023 09:11