Održana još jedna Ski alka na Kupresu, najbolji bio Zlatko Ugrin

Skijalište na kupreškoj Čajuši ovog vikenda bilo je rezervirano za Sinjane i njihovu Četvrtu ski alku. Organizirao ju je Ski klub Sinj uz podršku Viteškog alkarskog društva Sinj, asocijacije DalSki uz domaćinstvo Sportsko-rekreacijskog centra „Adria-ski“. Pravo sudjelovanja imali su samo dobri i uzoriti skijaši, isključivo članovi Ski kluba Sinj.

Ski alka je protekla u poznatoj ikonografiji Sinjske alke, s tom razlikom što su vitezovi konje zamijenili skijama. Alku je, kako to i priliči, otvorenom proglasio vojvoda.

Trubač zovom trube navješta skijašu pripremu za spust, kopljem se nastojalo pogoditi alku, a svaki pogodak u sridu burno se proslavljao.

„S obzirom na to da sam prošle godine imao prvi nastup, nije bilo sride. Danas prvi u sridu. Jako sam zadovoljan, nadam se da će bit još puno srida i kod ostalih ski-alkara“, rekao je ski-alkar iz Sinja Denis Bobeta.

„Kasnije se malo uhvati ruka, malo se koplje naštima pa to ide bolje. Obično je prva trka najgora, druga malo bolja, a u trećoj su dobri rezultati“, objašnjava ski alajčauš Damir Gulan.

I bilo ih je. No, titulom slavodobitnika mogao se okititi samo jedan.

„Čime svi mi Sinjani da se bavimo nego alkom. Ovdje je situacija malo kompliciranija nego u Sinjskoj alci, oni kada promašuju mogu se izvući na konja, a mi nemamo na šta“, kaže pobjednik 4. ski alke Zlatko Ugrin.

A Sinjani se na Kupresu osjećaju kao u vlastitoj kući.

„Kroz povijest smo svjedoci migracija koje su se dešavale unatrag 400-500 godina, i većina Kuprešaka ima porijeklo iz Cetinske krajine, tako da je ta veza produbljena“, ističe Zdravko Mioč, načelnik Općine Kupres (HDZBiH).

„Dio tradicije Cetinskog kraja ovdje na Kupresu je i ta povezanost kroz stoljeća. Vrlo bitno je da Sinjani i Kupres dobro surađuju i ovo je jedan dobar primjer“, naglasio je Miro Bulj, gradonačelnik Sinja, Hrvatska.

Za razliku od prošlogodišnje snježne vijavice, ove godine je lijepo vrijeme išlo na ruku i vitezovima alkarima i publici koja je uživala i u natjecanju, ali i u čuvenim sinjskim uštipcima.

federalna.ba

Ski alka Kupres Zlatko Ugrin
Kupres ski sezona Adria-ski Čajuša
0 13.01.2024 13:19
Livno Tomislavgrad Kupres Nova godina
0 30.12.2023 15:44
Kupres snijeg skijaška sezona
0 24.11.2023 11:06
Kupres spomenik koscu
0 07.11.2023 17:26
Asocijacija Mostovi prijateljstva povratnička naselja Kupres
0 28.08.2023 11:24