videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Skupština Kantona 10 usvojila Nacrt proračuna za 2023.

U Tomislavgradu je održana izvanredna sjednica Skupštine Kantona 10 u novom sazivu. Na  dnevnom redu se, uz nacrt proračuna za narednu godinu, našla i točka o davanju određenih ovlasti predsjedavajućem iz starog saziva, što je izazvalo negodovanje dijela parlamentarnih stranaka.

Na samom početku sjednice, natpolovična većina dala je ovlasti predsjedatelju iz starog saziva da do izbora predsjedatelja i dvoje zamjenika vrši prava i dužnosti. Smatrajući kako je riječ o nezakonitom činu, suzdržani su bili zastupnici iz SNSD-a, a protiv iz HNL-a, HDZ-a BiH i HRS-a. HNL-ovi zastupnici su nakon glasovanja demonstrativno napustili sjednicu.

"U tome ne želimo sudjelovati, poslat ćemo priziv, odnosno dopis i visokom predstavniku koji se, izgleda, petlja samo u ono što mu paše, a sve, od krađa na izborima pa nadalje u ovom kantonu nije niti procesuirano niti je bilo šta se dogodilo, a narod ima vlast kakvu zaslužuje", kazao je Josip Perić, predsjednik HNL-a i zastupnik u Skupštini K10.

Budući da klubovi Bošnjaka i Srba nisu dostavili prijedloge svojih kandidata za skupštinsko rukovodstvo, proces njenog konačnog konstituiranja je na čekanju kao i konstituiranje Vlade. 

"Poslovnikom Skupštine definirano je, ukoliko se nađemo u situaciji koja do sad nije poznata, a to je ova situacija prvi put otkada postoji K10, onda ćemo definirati zaključkom. Mene je zaključak Skupštine ovlastio da mogu voditi i sazivati sjednice Kolegija, da mogu voditi i sazivati sjednice Skupštine i da mogu potpisivati akte koje usvoji Skupština", navodi Jozo Ćosić, predsjedatelj bivšeg saziva Skupštine K10.

"To se namjerno blokira jer pojedini koji su bili u prošlom sazivu većina, ne žele napustiti vlast i zbog toga se svim silama bore da se usvoji proračun i da nastavi trgovina i kupovina našim novcem pojedinih zastupnika", dodaje Perić.

"Ovo nema veze sa sastavljanjem Vlade, ovo ima veze s otkočenjem procesa i politički odgovornim ponašanjem unutar K10 kroz donošenje akata kojim će biti omogućeno isplaćivanje plaća i funkcioniranje institucija sustava K10", ističe Ivan Vukadin, aktualni prmeijer i zastupnik u Skupštini K10. 

Unatoč svim neslaganjima, 14 od 25 zastupnika, koliko ih u Skupštini ima, danas je usvojilo nacrte i kantonalnog proračuna i zakona o njegovu izvršavanju za 2023. godinu.

federalna.ba

Tomislavgrad Skupština kantona 10
maškare Tomislavgrad
0 21.02.2023 16:42
kobasice salame Tomislavgrad Duvanjski kobasičari
0 19.02.2023 11:39
poklade Didi s Kamešnice Tomislavgrad
0 11.02.2023 14:29
Noć muzeja Tomislavgrad
0 28.01.2023 11:47