Održan zajednički festival Italije i BiH

Održan zajednički festival Italije i BiH

Zajednički festival Italije i BiH održan je danas u Domu omladine u Banjoj Luci.

Festival su otvorili savjetnica gradonačelnika Grada Banja Luka, Milada Šukalo, zamjenik šefa misije Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini Matteo Evangelista i pomoćnica predstavnika UNFPA za Bosnu i Hercegovinu Marina Riđić.

Cilj Zajedničkog festivala je podići svijesti o važnosti mira, suživota i tolerancije za zdravo i prosperitetno društvo. U sklopu Festivala su organizirana i takmičenja u pripremi tradicionalne, domaće talijanske hrane, kao i degustacija, dok su posjetitelji mogli uživati ​​u talijanskoj muzici, ali i sevdalinkama u izvedbi talentiranih domaćih muzičara. Mladi i građani i građanke igrali su edukativnu igru ​​Ciklus i natjecali se u raznim sportskim igrama.

- Grad Banja Luka je grad mladih ljudi i svaku priliku gdje osnažujemo, povezujemo i inspirišemo naše sugrađane, rado podržavano. Naši umjetnici, sportisti, studenti su danas ovdje da uvezu najbolje od Banja Luke i Italije i stvore magičnu fuziju koja nas pokreće - rekla je savjetnica gradonačelnika Grada Banja Luka Milada Šukalo.

- Danas slavimo banjalučko kulturno bogatstvo, njeno kulinarsko blago i sportski duh. Kroz ovaj Festival želimo proslaviti različitosti Bosne i Hercegovine, te ojačati veze između Italije i BiH promovisanjem italijanske kulture, hrane, muzike i umjetnost kao most koji nas sve ujedinjuje - izjavio je zamjenik šefa misije Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini Matteo Evangelista.

Pomoćnica predstavnika UNFPA za Bosnu i Hercegovinu Marina Riđić je istakla: "Uzbuđeni smo što smo se danas okupili u Banjoj Luci na ovom prekrasnom Festivalu u saradnji s Ambasadom Italije u BiH i Gradom Banja Luka. Ovaj Festival dio je projekta Zbližimo se, koji ima za cilj pomoći mladima unaprijediti društvenu koheziju, smanjiti nivo predrasuda i diskriminacije te promovirati međukulturalni dijalog i pomirenje."

Zajednički Festival Italije i BiH će se održavati širom zemlje i nastaviti promovirati mir i jedinstvo, a naredni će biti održan u Sarajevu, saopćeno je iz UNFPA.

federalna.ba/Fena

Banjaluka festival BiH Italija
Meho Kodro Nogometni savez BiH
0 28.09.2023 14:15
Zoran Milanović BiH Hrvatska granice
0 27.09.2023 15:15
BiH Evropsko prvenstvo za juniorke UEFA
0 27.09.2023 10:43
mafija Italija hapšenje
0 22.09.2023 09:55
FIFA BiH reprezentacija
0 21.09.2023 12:42