videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Održan tradicionalni Novogodišnji koncert u ZDK-u

Održavati novogodišnje koncerte samo po sebi predstavlja veliki izazov, a održavati ovakvu svečanost 32 godine zaredom jeste veliki uspjeh. Tradicionalni Novogodišnji koncert Kamerno-simfonijskog orkestra Zenica održavao se za vrijeme rata ali i ove godine kada je većina koncerata odgođena za bolja vremena. 

Novogodišnji koncert Kamerno-simfonijskog orkestra predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u ZDK-u, ali i šire.

Prepoznaju to i Zeničani:

„Za mene je prvenstveno važno da se svečanost, novogodišnja svečanost, novogodišnji koncerti održavaju redovno. Mislim da je to jedan duh grada, kulture grada.“

Za uspješno djelovanje Orkestra zaslužni su kako njegovi članovi tako i prijatelji. Jedan od njih je Armen Škobalj, čija je kompozicija premijerno izvedena ove godine na 32. tradicionalnom Novogodišnjem koncertu u Bosanskom narodnom pozorištu.

„To je bila jedna logična saradnja, da predložim kompozicije koje sam ja napisao Bartolomeju, on ih je predložio kamernom simfonijskom orkestru i tako to, to je ta sinergija“, mišljenja je Armen Škobalj, kompozitor.

Ponovno grupno muziciranje, koje je pandemija na neko vrijeme zaustavila, osvježilo je sve učesnike koncerta.

„Svaki vid nastupa, svaka organizacija nastupa nas veseli. Tako da ovaj Novogodišnji koncert u Zenici mi je, stvarno ne znam, napunio mi je srce“, kaže sporan Katarina Kikić.

„Svaki poziv Kamenog simfonijskog orkestra Zenica i prof. Ahme Muharemovića je za mene čast i zadovoljstvo i zaista jedna od rijetkih prilika da kao mladi umjetnik stječem iskustvo skupnog muziciranja sa orkestrom“, ističe pijanist Bartolomej Stanković.

Pažljivo odabran i raznovrstan program pratio je mali broj publike u sali, ali je za sve Zeničane koncert emitovan online.

„Ovdje smo sada se odličili da izvedemo dva koncerta jer nismo htjeli prekidati tradiciju prisustva publike jer neki su se upisali do sada 31 put i željeli su i 32“, kaže Ahmo Muharemović, direktor Kamernog simfonijskog orkestra.

U sopstvenoj borbi za status organizacione jedinice BNP-a, članovi Kamernog simfonijskog orkestra Zenica građanima obećavaju nastavak dugogodišnje tradicije Novogodišnjih koncerata.

federalna.ba/Berina Pašalić

ZDK Novogodišnji koncert
Opći izbori 2022 Opći izbori u BiH Zenica ZDK Bosanskohercegovačka inicijativa - Kasumović Fuad SDA
0 04.10.2022 17:43
ZDK Zeničko-dobojski kanton Skupština ZDK
0 03.10.2022 19:55