Održan prvi solistički koncert mostarskog akordeoniste Ante Milića
(Izvor: Fena/HKD Napredak Mostar)

Održan prvi solistički koncert mostarskog akordeoniste Ante Milića

Solistički koncert Ante Milića na harmonici održan je u nedjelju u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak Glavna podružnica Mostar.

Izveden je program iz raznih stilova i epoha, a započeo je lirskim djelom baroknog skladatelja F. Couperina, zatim je uslijedila polifonija D. Shostakovicha, a nakon nje V. Zolotaryova, najvećeg ruskog kompozitora za harmoniku.

Koncert je upotpunjen i završen veoma zahtjevnom i modernom kompozicijom A. Kusyakova. Izvođenje je bilo vrlo melodično, puno ritma i brzine, u kojem se harmonika, povremeno i prema potrebi skladbe, pretvarala u višenamjensko glazbalo, priopćeno je iz Napretka.

Pred početak koncerta, uime organizatora sve nazočne je pozdravio predsjednik HKD-a Napredak Mostar Miroslav Landeka, te je zahvalio posjetiteljima na dolasku i Miliću za njegov prvi solistički koncert u Mostaru, kojim su zajednički obilježili Svjetski dan glazbe, koji se u mnogim zemljama svijeta obilježava, 21. lipnja.

Ante Milić je rođen 18. lipnja 2002. godine u Mostaru. Osnovnu glazbenu školu završio je u Muzičkoj školi I i II stupnja u Mostaru gdje je bio učenik generacije. Daljnje glazbeno obrazovanje nastavio je, također, u Muzičkoj školi I i II stupnja u Mostaru završivši srednju glazbenu školu, instrumentalni smjer harmonika, u klasi mr. Aleksandra Stojanovića s odličnim uspjehom.

Nakon toga upisuje Muzičku akademiju, smjer harmonika, u Istočnom Sarajevu. Trenutačno je apsolvent na ovoj akademiji u Istočnom Sarajevu u klasi redovitog profesora mr. Rade Radovića.

Tijekom svog glazbenog školovanja nastupao je na mnogim međunarodnim natjecanjima i ostvarivao zapažene rezultate.

Na zadnjem natjecateljskom nastupu na 14. Internacionalnom festivalu harmonike "AKORDEON ART plus" u Istočnom Sarajevu osvojio je prvu nagradu.

federalna.ba/Fena

koncert