Održan AgriTech Samit sa više od 150 posjetitelja i učesnika

Održan AgriTech Samit sa više od 150 posjetitelja i učesnika

U okviru projekta EU4BusinessRecovery u sarajevskom Metalcu danas je održan je AgriTech Samit pod nazivom “Grow your future”.

Rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Sylvain Merlen rekao je da je u partnerstvu sa Evropskom unijom, UNDP u BiH okupio skup stručnjaka iz oblasti agroindustrije i inovatora, praktičara koji će započeti dubok i smislen dijalog usmjeren prema digitalnom pejzažu i potencijalu koji informacione tehnologije donose za budućnost agroindustrije.

- Zajedno, cilj nam je suočiti se s izazovima s kojima se poljoprivredno-prehrambena industrija suočava. Zahvaljujući podršci EU, ponosni smo što 27 kompanija ima planove za revolucioniranje svojih operacija putem strateških investicija. Na primjer, “Bionatura“ iz Vareša planira implementirati solarnu sušaru kako bi povećala energetsku efikasnost i smanjila troškove proizvodnje a “Castellina Srpska“ iz Modriče ima namjeru nabaviti sistem za precizno poljoprivredno djelovanje, optimizirajući skeniranje i uzimanje uzoraka tla radi poboljšane potrošnje gnojiva i ekološki osviještenog poljoprivrednog rada - dodao je rezidentni predstavnik UNDP-a.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić se zahvalio Evropskoj uniji i UNDP u Bosni i Hercegovini što su odabrali baš tu lokaciju za organizaciju tog događaja koji se danas odvija na području Općine Centar.

- Druga stvar zbog koje sam iznimno sretan jeste da su ovdje prisutni korisnici projekata Evropke unije iz cijele Bosne i Hercegovine - dodao je Mandić. 

Korisnica EU4BusinessRecovery Munevera Đug je rekla da je prošle godine imala priliku da prisustvuje na AgriTech Samitu i da je tada dobila ideju vezanu za digitalizaciju u poljoprivredu, a obzirom da se bave mješovitom poljoprivrednom proizvodnjom to se sve moglo lijepo iskoristiti.

- Kao ideju sam predstavila pametne ogrlice za naše krave kojih imamo oko 130, zatim dronove za prskanje ratarskih kultura, kao i kamere i meteorološku stanicu. Mjesecima smo sarađivali i ovog mjeseca smo dobili odluku da su nam odobrena bespovratna sredstva, oko 100.000 konvertibilnih maraka i nadamo se da ćemo to sve iskoristiti u najbolje svrhe, onako kako smo i planirali - navela je Đug.  

Samit je danas okupio vrhunske stručnjake, inovatore, te akademsku zajednicu iz svijeta poljoprivrede koji su prezentirali svoja inovativna agritech rješenja. Samit se bavio ključnim pitanjem - kako vještačka inteligencija transformiše poljoprivredno-prehrambeni sektor, a  okupio je više od 150 učesnika. 

AgriTech Samit održava se u okviru projekta EU4BusinessRecovery koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a u organizaciji je Razvojnog Programa Ujedinjenih nacija (UNDP). Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), UNDP u BiH i Međunarodna organizacija rada (ILO), saopćeno je iz UNDP-a.

federalna.ba/Fena

EU4BusinessRecovery AgriTech Samit UNDP
Uništavanje oružja SEESAC UNDP
0 28.10.2023 15:20
Uništavanje oružja Željezara Ilijaš UNDP
0 27.10.2023 11:48
UNDP UNFPA Specijalna olimpijada mladi sa invaliditetom
0 23.10.2023 15:14
UNDP Bihać Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa
0 13.10.2023 18:39