Određen pritvor osumnjičenima u predmetu Jelena Majstorović i drugi
(Izvor: Arhiv)

Određen pritvor osumnjičenima u predmetu Jelena Majstorović i drugi

Sud Bosne i Hercegovine je 23. decembra u predmetu Jelena Majstorović i dr., odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 23. decembra za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenima Jeleni Majstorović, Radenku Popoviću i Stevi Saviću, nakon održanog javnog ročišta za razmatranje prijedloga Tužilaštva BiH, donio rješenje kojim je osumnjičenima Jeleni Majstorović, Radenku Popoviću i Stevi Saviću određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže jedan mjesec. 

Pritvor se računa od dana lišenja slobode, tj. od 21. decembra 2022. do 21. januara 2023. ili do nove odluke Suda, a zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke b) i c) ZKPBiH, u odnosu na sve osumnjičene.

Osumnjičenima je pritvor određen zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djelai zloupotreba položaja ili ovlaštenja, odnosno zbog bojazni da će osumnjičeni ukoliko se nađu na slobodi ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, kao i zbog bojazni da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba krivičnom vijeću Suda BiH u roku od 24 sata od prijema pismenog otpravka rješenja, saopćeno je iz Suda BiH.

federalna.ba/Fena

pritvor