Odobreno 74.954 KM za sufinansiranje dva projekta potpore održivom povratku u ZDK-u

Odobreno 74.954 KM za sufinansiranje dva projekta potpore održivom povratku u ZDK-u

Na prijedlog ministrice za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Azre Sinanović, Vlada tog kantona odobrila je sredstva u ukupnom iznosu od 74.954,70 KM za sufinansiranje dva projekta potpore održivog povratka na području grada Zavidovići.

Iz tog ministarstva podsjećaju kako je jedan od njegovih osnovnih ciljeva i zadataka osiguranje kontinuiteta na planu ulaganja u infrastrukturu, a radi povratka i njegove održivosti.

- Prvi projekt je 'Izgradnja javne rasvjete u MZ Ribnica', a za realizaciju ovog projekta je izdvojeno 24.954,70 KM. Okončanjem ovog projekta će se olakšati život za oko 350 povratničkih domaćinstava, s obzirom na to da se radi o javnoj rasvjeti na dionici puta koji ide prema školi - saopćeno je iz Minisatrstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK.

Kako se nadalje navodi, drugi projekt je 'Rekonstrukcija mjesnog doma u naselju Krivaja, MZ Krivaja-Smailbašići', a za realizaciju ovog projekta je izdvojeno 50.000,00 KM.

- Kako se radi o povratničkoj mjesnoj zajednici koja broji oko 608 povratnika, realizacijom ovog projekta uveliko će se olakšati društveni život povratnicima, zaustaviti njihovo iseljavanje i poboljšali uslovi za održivost povratka na područje MZ Krivaja - Smailbašići - rekla je ministrica Sinanović, navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Vlada ZDK Vlada Zeničko - dobojskog kantona Zavidovići