"Odnosi Rusije i NATO-a svedeni na 'kritičnu nulu', Moskva ne namjerava ući u sukob"
(Izvor: Fena/Arhiv)

"Odnosi Rusije i NATO-a svedeni na 'kritičnu nulu', Moskva ne namjerava ući u sukob"

Odnosi Rusije i NATO-a se pogoršavaju, ali Moskva nema namjeru da ulazi u sukob sa nekom zemljom članicom NATO-a, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško u intervjuu objavljenom u četvrtak.

U komentarima povodom obilježavanja 75. godišnjice NATO-a, Gruško je za rusku državnu novinsku agenciju RIA kazao da se odnosi "predvidivo i namjerno" pogoršavaju, a da su svi kanali dijaloga između Moskve i alijanse dovedeni na "kritičnu nulu" od strane Washingtona i Bruxellesa.

- Da li je vojni blok spreman za otvoreni sukob s Rusijom? Treba pitati same članice NATO-a. U svakom slučaju, mi nemamo takve namjere u vezi sa zemljama članicama alijanse - kazao je Gruško.

Predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je, kako je rekao, "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini 2022. godine s ciljem da spriječi NATO da proširi svoje prisustvo u blizini Rusije. Rat je, međutim, poslužio da podstakne savez, koji se proširio na 32 članice primanjem Finske i Švedske.

NATO kaže da pomaže Ukrajini u njenoj borbi za opstanak suočenoj s ruskom agresijom, te je Kijevu obezbijedio napredno oružje, obuku i obavještajne podatke.

Rusija tvrdi da to de facto NATO čini stranom u sukobu. Putin je u februaru kazao da bi direktan sukob između Rusije i NATO-a značio da je planeta na korak od Trećeg svjetskog rata, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

NATO Rusija sukob