Očekivana odluka: Njemačka Ukrajini šalje najmanje 14 tenkova Leopard 2
(Izvor: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH)

Očekivana odluka: Njemačka Ukrajini šalje najmanje 14 tenkova Leopard 2

Nakon mjeseci oklijevanja, SAD i Njemačka planiraju poslati tenkove u Ukrajinu, za što se Kijev nada da će promijeniti igru na bojnom polju. Očekuje se da će administracija američkog predsjednika Joea Bidena objaviti planove za slanje najmanje 30 tenkova M1 Abrams.

Njemački kancelar Olaf Scholz također je navodno odlučio poslati najmanje 14 tenkova Leopard 2. Odluku bi trebao predstaviti danas i u parlamentu. Ruski ambasador u SAD-u rekao je da su te vijesti "još jedna očita provokacija". A glasnogovornik Kremlja je rekao da prijavljena odluka Njemačke "neće donijeti ništa dobro" i da će ostaviti "trajni trag" na odnose s Rusijom. Američki mediji izvještavaju da bi najava u vezi s isporukama Abramsa Ukrajini mogla stići već u srijedu, a neimenovani dužnosnici navode kako bi moglo biti poslano najmanje 30 komada.

Međutim, tajming ostaje nejasan i moglo bi proći mnogo mjeseci da američka borbena vozila stignu do ratišta.

Njemački dužnosnici su navodno insistirali da bi pristali na prenos Leoparda 2 u Ukrajinu samo ako bi SAD također poslao M1 Abrams. Britanija je već najavila da će poslati tenkove Challenger Two u Ukrajinu.

Poljska - jedna od 16 evropskih i zemalja NATO-a koja ima tenkove Leopard 2 njemačke proizvodnje - nastojala je poslati vozila u Ukrajinu, ali prema izvoznim pravilima, treba dopuštenje Berlina. Ukrajina još uvijek vjerovatno neće dobiti 300 modernih glavnih borbenih tenkova za koje kaže da su joj potrebni za pobjedu u ratu.

Ali ako zapadne zemalje učine kao i najavljeno i svaka osigura 14 tenkova, onda bi to ukupno dovelo do gotovo 100 - što bi moglo napraviti razliku.

Zapadni tenkovi – uključujući britanski Challenger 2, njemački Leopard 2 i američki Abrams –  smatraju se superiornijima od svojih pandana iz sovjetske ere, poput sveprisutnog T-72. Oni će ukrajinskim posadama pružiti veću zaštitu, brzinu i preciznost.

Ali zapadnjački moderni glavni borbeni tenkovi sami po sebi nisu čudesno oružje, već je to ono što se uz njih isporučuje. Posljednjih sedmica došlo je do velikih promjena u teškom naoružanju koje isporučuje Zapad - uključujući stotine više oklopnih vozila, topničkih sistema i streljiva. U kombinaciji, oni su vrsta vojne opreme potrebne za probijanje ruskih linija i ponovno zauzimanje teritorija. Ako se ukrajinske trupe mogu uvježbati i oružje dostaviti na vrijeme, mogle bi činiti ključne elemente svake proljetne ofanzive. Element koji nedostaje za napadne operacije i dalje je zračna snaga. Ukrajina od početka rata traži od Zapada moderne borbene avione. Do sada nijedan nije isporučen.

Iako nije bilo službene izjave njemačke vlade, Marie-Agnes Strack-Zimmermann iz liberalne stranke FDP, koja predsjedava odborom za odbranu njemačkog parlamenta, pozdravila je izvještaje. "Odluka je bila teška, predugo je trajala, ali je na kraju bila neizbježna", rekla je i dodala da će to biti olakšanje "napaćenom i hrabrom ukrajinskom narodu".

Posljednjih dana savezničke nacije postale su vidno frustrirane onim što su doživjeli kao njemačko oklijevanje da pošalje oklopna vozila.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius ranije je rekao da je Berlin dao zeleno svjetlo drugim nacijama da obučavaju Ukrajince za korištenje tenkova Leopard 2, ali se nije obavezao poslati svoje.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika, Andrij Jermak, pozvao je u utorak zapadne zemlje da daju Kijevu stotine tenkova kako bi stvorila "pesnicu koja će slomiti Rusiju“.

"Tenkovi su jedna od komponenti za povratak Ukrajine na granice iz 1991.", napisao je na Telegramu.

Anatolij Antonov, ruski ambasador u Washingtonu, napisao je na Telegramu: "Ako Sjedinjene Države odluče isporučiti tenkove, onda opravdavanje takvog koraka argumentima o 'odbrambenom oružju' definitivno neće uspjeti. To bi bila još jedna očita provokacija protiv Ruske Federacije“, dodao je.

federalna.ba/BBC

Ukrajina Njemačka SAD tenkovi
Kremlj Ukrajina Rusija Zapad isporuka oružja
0 30.01.2023 15:45
poljski ministar odbrane Njemačka Rusija Ukrajina
0 30.01.2023 12:05
Sjeverna Koreja SAD tenkovi Ukrajina
0 30.01.2023 09:18
Poljska Rusija Ukrajina regrutacija
0 29.01.2023 09:10