Odjel za dijalizu bolnice Al-Shifa u Gazi ponovno počeo primati pacijente
(Izvor: AA)

Odjel za dijalizu bolnice Al-Shifa u Gazi ponovno počeo primati pacijente

Odjel za dijalizu bolnice Al-Shifa u Pojasu Gaze, koji je bio meta opsada, racija i napada izraelske vojske, ponovno je otvoren nakon dvije sedmice.

U prvoj fazi primljeno je 50 pacijenata koji imaju probleme sa radom bubrega.

U jutro 15. novembra izraelska vojska upala je u bolnicu Al-Shifa, najveću zdravstvenu ustanovu u regiji, u kojoj su bile smještene hiljade pacijenata i raseljenih civila u Gazi.

Nakon racije, Izrael je kao dokaz za svoje postupke predočio zahrđalo oružje i nekoliko kamera za koje je tvrdio da ih je pronašao u zgradi, a ne u tunelima i skladištima municije, što je izazvalo kritike.

Izraelska vojska zatražila je od onih koji se nalaze u bolnici Al-Shifa da evakuišu zdravstvenu ustanovu bez vozila, no budući da dio povrijeđenih i pacijenata nije mogao napustiti bolnicu pješice, dio ljekara i zdravstvenih radnika ostao je unutra.

Izraelske snage povukle su se iz bolnice uništivši neke njezine dijelove, deset dana nakon što su zauzele bolnicu Al-Shifa, najveći zdravstveni kompleks u Pojasu Gaze.

U razgovoru za Anadolu, 67-godišnji palestinski pacijent Abdulhakim al-Medhun kazao je da je stanovnik grada Beit Lahiya na sjeveru Pojasa Gaze i da je prvi put nakon 15 dana bio na dijalizi u bolnici Al-Shifa.

Al-Medhun je naveo da je ranije na dijalizu išao tri puta sedmično. Međutim, taj broj se smanjivao s početkom izraelskih napada.

Objašnjavajući da nije mogao pristupiti bolnici i doći na dijalizu, koja je za njega bila "slamka spasa", jer je intenzitet rata bio sve veći, Al-Medhun je istakao kako se nada da će početi s radom i odjel za dijalizu u Indonezijskoj bolnici, smještenoj na sjeveru Pojasa Gaze, a koja je također evakuisana.

Izraelska vojska izvršila je 24. novembra raciju u Indonezijskoj bolnici i nije dopustila ulazak hrane, vode i humanitarne pomoći u bolnicu, koju je dugo držala pod opsadom.

Ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je da je bolnica potpuno evakuisana 25. novembra.

"Rad je nastavljen na odjelu za dijalizu u bolnici Al-Shifa od utorka, nakon što je usluga bila obustavljena više od dvije sedmice zbog opsade i okupacije", rekao je Gazi al-Yazici, voditelj Odjela za bubrežne bolesti i transplantaciju u bolnici Al-Shifa.

Naveo je da je obustava rada na ovom odjeljenju dovela do komplikacija kod nekih pacijenata.

Al-Yazici je istakao da su desetine pacijenata sa bubrežnim oboljenjima preminuli zbog neadekvatnog liječenja.

Navodeći da u Pojasu Gaze ima 200 pacijenata s bolestima bubrega, Al-Yazici je kazao da je 50 pacijenata odvedeno na dijalizu nakon što je odjel za dijalizu u bolnici ponovno počeo raditi.

Naglasio je da se bolnica Al-Shifa suočava s velikim poteškoćama zbog nedostatka goriva potrebnog za rad glavnog generatora, nedostatka vode, medicinskih potrepština i potrebnih lijekova.

"S obzirom da je hiljade povrijeđenih ljudi dovezeno u bolnice od početka napada na Pojas Gaze, zdravstveni sistem u regiji potpuno se urušio", rekao je Mutesim Salah, direktor Hitnog operativnog centra Ministarstva zdravstva u Gazi.

Infrastrukturu zdravstvenog sistema u gradu Gazi i na sjeveru pojasa nazvao je "katastrofom" jer su sve bolnice bile mete izraelske vojske.

"Nismo više imali uslove da primimo pacijente u bolnicama u Rafahu, Khan Younisu i središnjim gradovima na jugu", pojasnio je Salah.

Pozvao je na podršku kako bi bolnice ponovno mogle služiti bolesnim i povrijeđenim.

Iz Vladinog ureda za medije u Gazi 26. novembra navedeno je da je od početka izraelskih napada, 7. oktobra, 26 bolnica i 55 domova zdravlja potpuno izvan funkcije.

"Izrael nastavlja ciljati bolnice, zdravstvene centre i medicinske timove na namjeran i planiran način kako bi eliminisao zdravstveni sektor", dodali su.

Četverodnevna humanitarna pauza između Hamasa i Izraela stupila je na snagu u petak, 24. novembra, u 7 sati po lokalnom vremenu. Oslobađanje zatvorenika odvija se u serijama, a humanitarna pauza je u ponedjeljak uvečer produžena za dva dana.

Tokom humanitarne pauze oslobođeno je 180 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, među kojima su žene i djeca, i 61 izraelski zatvorenik iz Pojasa Gaze.

Izrael je pokrenuo brutalne napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Više od 15.000 Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze od 7. oktobra. U Izraelu službeni broj ubijenih iznosi 1.200.

federalna.ba/AA

Gaza bolnica Al-Shifa dijaliza