Odgovor Trojke: Potpuna je neistina da smo pristali na privremeno rješenje

Odgovor Trojke: Potpuna je neistina da smo pristali na privremeno rješenje

Nakon što su se Narodni evropski savez i Stranka za BiH izdali zajedničko saopćenje, u kojem su istakli da ne postoji parlamentarna većina za formiranje izvršne vlasti u Federaciji BiH koja bi se koristila kao alibi za nametanje kratkoročnih ustavnih rješenja, reagovale su stranke Trojke.

SDP BiH, NiP i NS smatraju potpuno legitimnim da stranke potpisnice sporazuma mogu naći drugi interes, prihvatiti bolju ponudu ili se jednostavno predomisliti: “Čak, smatramo da svoju odluku nisu dužni obrazlagati bilo kome osim svojim biračima. Međutim, nismo spremni i ne prihvatamo praksu da svoje odluke pravdaju neistinama i lažnim optužbama na račun Trojke. Potpuna je neistina da smo pristali na privremeno rješenje za deblokadu procesa formiranja Vlade FBiH”.

Ističu kako je njihovo jasno opredjeljenje koje su isticali u svim razgovorima da smatraju da je potrebno trajno rješenje te, kao što je svima jasno, da na odluke Visokog predstavnika niko ne može utjecati: “Kako se bliži dan odluke i kako u zraku visi da bi ta odluka mogla imati trajni karakter, očito je trebalo izmisliti novo opravdanje pa se više ne problematizira da li je odluka trajna ili nije nego se unaprijed zna da će navodno biti nakaradna”. 

“Interesantno je kako je Nermin Ogrešević čuo na jučerašnjem sastanku ono što niko od nas prisutnih nije rekao, a sjetio se nečega što je mislio reći pa prešutio. Sada je postalo više nego očito da je tačno, ono što se u kuloarima tvrdili ljudi iz SDA, kako je cijena za formiranje Vlade USK bila NES-ovo blokiranje formiranja Vlade FBiH bez SDA. Zašto SBiH pristaje na taj scenario, pitanje je na koje oni trebaju ponuditi odgovor”, napominju u saopćenju stranke Trojke.

Podsjećaju kako NES kao jedan od problema navodi da HDZ BiH nije potpisao zajednički program koji su usaglasile stranke Osmorke, ali ne objašnjavaju zašto su formirali Vladu USK sa SDA bez ijednog lista programskog dokumenta, bez ijedne mjere.

“Jasno je, dakle, kada treba zaštititi fotelje u USK, nije trebao ni program ni mjere. Kada treba formirati Vladu FBiH, onda je problem što jedna stranka nije potpisala usaglašeni program, iako je potpisan, kako kažu, "pamflet" koji se uzgred poziva na program”, dodaje se u saopćenju Trojke.

Što se tiče kadrovskih rješenja, podsjećju da je SDP BiH dva puta intervenirao i uvažio, za njih i dalje, neutemeljene primjedbe NESa i SBIH: “Postavlja se pitanje koja je logika odbijanja petljanja u kadrovska rješenja koja nude oni, a uslovljavanje rješenja drugih. Vlada Federacije ima pored premijera, dva dopremijera, po jednog iz svakog od konstitutivnih naroda. Sigurni smo i da je prijedlog kadrovskog rješenja za dopremijera drugačiji da bi se pojavio neki drugi problem koji bi bio razlog za odugovlačenje i blokadu imenovanja Vlade Federacije bez SDA”. 

SDP, NIP i NS pozivaju OHR i Ured visokog predstavnika da bez odlaganja donesu odluku o deblokiranju formiranja Vlade Federacije kako bi konačno na vidjelo izašlo ko, kako, zašto i čije interese brani. Trojka sa ostalim partnerima i dalje ostaje na okupu i u svim daljim procesima nastavljamo nastupati zajedno i iskreno, poručuju na kraju.

federalna.ba

Trojka
Trojka HDZ SNSD
0 13.05.2024 18:55
Mreža Trojka HDZBiH SNSD
0 07.05.2024 21:53
Trojka Milorad Dodik SNSD Istočno Sarajevo
0 18.04.2024 21:03
NSRS Trojka SNSD Christian Schmidt
0 29.03.2024 19:44
Milorad Dodik Bakir Izetbegović SDA Trojka
0 28.03.2024 20:44