Prilog: Amra Ličina

Odgođeno glasanje o deklaraciji o osudi stavova Zorana Milanovića

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je na 19. redovnoj sjednici odgodilo glasanje o prijedlogu Deklaracije o osudi stavova predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini. U tekstu Deklaracije Grad Sarajevo osuđuje većinu Milanovićevih izjava, koje se odnose na BiH, te ih smatra neodmjerenim i štetnim za odnose dvije prijateljske države.

Uoči rasprave, predlagač Deklaracije i vijećnik Toni Vukadin je objasnio zašto bi ovakav dokument trebao biti usvojen:

"Smatram da Gradsko vijeće ima pravo i obavezu da uime građana Sarajeva kaže šta misli o izjavama. Ne želim trpjeti uvrede na račun Bosne i Hercegovine i njenih građana. Pozivam sve vijećnike da jednoglasno podržimo tekst i pošaljemo poruku da niko ne može vrijeđati naše građane bez posljedica."

 

Šef Kluba Naše stranke Adi Škaljić u Gradskom vijeću Sarajeva objasnio je zašto bi odluka o donošenju ovakve deklaracije trebala biti prolongirana:

"Korišteni su izrazi koji nisu adekvatni za Gradsko vijeće. Primjera radi, izraz da se Milanović 'sabere'. To nije način komunikacije kakav treba primjenjivati ovo Gradsko vijeće. Također, spominju se uvredljive i nediplomatske izjave Milanovića prema BiH. Smatram da Deklaracija treba sadržavati sve te izjave pa da se jasno vidi šta je Milanović govorio o Bosni i Hercegovini, Sarajevu i Srebrenici."

Predlagač Deklaracije Toni Vukadin je objasnio da je svjestan da ovakve odluke trebaju biti donesene jednoglasno:

"Odluku moramo donijeti jednoglasno i ja ću nastaviti istrajavati sve dok se ne složimo koji je to tekst. Budući da je očito da trenutno nemamo konsenzus o tekstu, ja predlažem da odložimo raspravu o tekstu Deklaracije za neki naredni put dok se ne usaglasimo."

Odluka o prolongiranju glasanja donesena je sa 23 glasa za, dok jedan vijećnik nije glasao. Na sjednici je posebno naglašeno da su svi građani Hrvatske dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu, kao što je to bilo i dosad, te da se ova Deklaracija ni u jednom dijelu ne odnosi na njih.

 

Istovremeno, u Hrvatskoj je Klub zastupnika Mosta uputio zaključak u saborsku proceduru kojim se traži da Komšić bude proglašen nepoželjnom osobom, odnosno personom non grata u Republici Hrvatskoj. Saborski zastupnik Nino Raspudić:
“Komšić već četvrti put svjesno uzurpira glasovima pripadnika drugog naroda hrvatsku poziciju u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, što je iznimno opasna i destkrutivna politika.”

Ovu inicijativu opozicionog Mosta hrvatski premijer Andrej Plenković  ocijenio je kao potez za privlačenje pažnje medija:

„To su ljudi koji sve ovo vrijeme, kao što je rekao ministar Grlić Radman, za Hrvate u Bosni i Hercegovini nisu učinili ništa, nula, ziro, baš ništa! Jedino što žele, žele nekakvu vidljivost.“ 

Gradsko vijeće Sarajevo Zoran Milanović Federalni radio
sport Federalni radio
0 08.12.2022 23:42
Vijesti u 22 Federalni radio
0 08.12.2022 22:23
sport Federalni radio
0 08.12.2022 17:58
Vijesti u 17 Federalni radio
0 08.12.2022 17:53
sport Federalni radio
0 07.12.2022 23:08
Vijesti u 22 Federalni radio
0 07.12.2022 22:35