videoprilog Azre Delmanović Avdić (Dnevnik 2)

Odgođena odluka o promjeni naziva ulica u Srebrenici – ideja ostala

Inicijativa o promjeni naziva ulica u Srebrenici skinuta je s dnevnog reda Skupštine. Zbog tehničkih, a ne ideoloških razloga. Prijedlog imena novih trgova i ulica u tajnosti. Sumnjaju bošnjački odbornici da će novi nazivi pojačati tenzije, s obzirom na to da su se spominjala i imena ratnih zločinaca te neustavnog dana RS-a. Dok stanovnici odlaze, a oni koji ostaju bore se s činjenicom da žive u opštini koja nema ambulantu, pekaru, mesaru, policijsku upravu. No, to očito nisu prioriteti vlasti Srebrenice.

Inicijativa o promjeni naziva ulica u Srebrenici skinuta je s Dnevnog reda današnje sjednice, no to ne umanjuje zabrinutost bošnjačkih odbornika. Rasprava će biti na stolu već na narednoj sjednici Skupštine, a razlog odgađanja je tehničke prirode. Komisija je prikupila i definisala prijedloge, ali oni se za sada drže u tajnosti.

„Došli smo na sjednicu, to je suprotno i poslovniku - nismo još uvijek dobili zvaničnu odluku te komisije, još uvijek ne znamo šta su konkretno uradili“, kaže Almir Dudić, predsjednik Kluba bošnjaka u Skupštini opštine Srebrenica (SDA).

Nedostupni materijali s prijedlozima otvaraju kutiju sumnje kod bošnjačkih odbornika. Ranije su, nezvanično, saznali da će se među novim nazivima pojaviti i ime Gorana Zekića, te neustavnog dana RS-a. Srpski odbornici negiraju ove navode.

„Pažljivo su birani i nijedan naziv ulice nije povezan ni s kakvim aktivnostima koje su se dešavale u toku rata. Špekulacije su da postoje nazivi ulica koji će vrijeđati, biti usmjereni protiv nekog naroda i to ćete sigurno vidjeti kada se posao dovrši do kraja“, tvrdi Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice (SNSD).

„Nijedna ličnost koja je procesuirana od strane Suda i Tužilaštva BiH nije na spisku naziva ulica. Radilo se po principu koji je mnogo blaži nego što se radi u opštinama i gradovima u Federaciji, gdje je zbrisano sve što ima veze sa Srbima“, kaže Momčilo Cvjetinović, predsjednik Komisije za formiranje prijedloga o promjeni naziva ulica u Srebrenici (SNSD).

Dok srpski odbornici aktivno rade na pripremama, ulice o kojima se raspravlja su tihe i prazne. Nije li važnije da se umjesto produbljivanja već postojećih tenzija radi na povratku i zadržavanju stanovništa u Srebrenici, pitanja su za vlast na ovom području. Ista pitanja postavljaju i građani. Dok čekaju da ih vlast čuje, broje one koji odlaze, a takvih je sve više. Prije rata na području Srebrenice živjelo je više od 36.000 ljudi. Danas je, prema riječima mještana, taj broj ispod 5.000.

„Vidim da su ulice prazne, a ostalo kako god dogovore jer ovdje se narod ništa ne pita.“

„Voljela bih da se mijenja nešto da nam bude lijepo, živim ovdje, a oni rade bespotrebne stvari. To mijenjanje ulica nikome ništa neće donijeti dobro, možda je čak i greška.“

„Otići će još naroda, i ovako ide.“

I to je ono na šta upozoravaju bošnjački odbornici. Srebrenici nisu potrebne nove tenzije i provokacije.

„Pored svih problema koje imamo u Srebrenici, uopšte nije vrijeme za izmjene naziva ulica i to ne donosi nikakav bolji život Srebrenice, ali i ako treba mijenjati nazive, onda to mora biti neki koncenzus da ti nazivi budu prihvatljivi za jedne i druge“, ističe Dudić.

Zamjeraju Bošnjaci i predsjedniku Skupštine Salki Tursunoviću (SDP) što je ranije potpisao dokument da ova inicijativa uopšte bude predložena za dnevni red. Tursunović, s druge strane, njima zamjera bojkot. 

„Nadam se da će razum prevladati, da će se odustati od toga. Ali da bi se odustalo od izmjene naziva ulica, mora se razgovarati, dogovarati i dogovoriti. Prvo smo napravili grešku s bojkotom ovdje. Da nije bilo bojkota, sigurno bismo bili većina u Skupštini i ne bi nam se ovakve stvari dešavale“, napominje Tursunović.

Ono što je za sada poznato je da će Ulica Maršala Tita biti Ulica Republike Srpske, a Ulica Reufa Selmanagića - Dubrovačka. Mogao bi osvanuti i Trg Republike Srpske, park Koste Todorovića i Ulica Gorana Zekića. Tako će ulice - prazne, ali s novim nazivima, svjedočiti ratnim retorikama i 30 godina poslije rata.

federalna.ba

Srebrenica
Ambasada SAD Srebrenica BiH genocid
0 19.04.2024 19:13
Željko Komšić Ujedinjene nacije Srebrenica
0 19.04.2024 18:46
NSRS Srebrenica genocid u Srebrenici
0 18.04.2024 17:31
Srebrenica Miloš Vučić
0 16.04.2024 21:29