Odbrana BiH-Igman 2022: Uradimo sve da BiH bude stabilna i prosperitetna

Ni po koju cijenu ne smijemo dozvoliti nestanak naše domovine. Uradimo sve što možemo da naša domovina bude stabilna i prosperitetna. Pozivamo sve, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, sve one koji žele dobro ovoj državi i njenim narodima i građanima da se uključe u proces izgradnje savremene i prosperitetne Bosne i Hercegovine, poručeno je danas sa platoa Ratne džamije na Igmanu, gdje je održan centralni dio 22. manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2022".

Defileom ratnih zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH, prigodnim vjerskim programom te klanjanjem džuma-namaza održan je centralni dio manifestacije koja se održava 22. godinu zaredom. Na platou Ratne džamije na Igmanu danas je bio prisutan veliki broj vjernika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Programu su prisustvovali muftija travnički Ahmed ef. Adilović, vojni muftija Hadis ef. Pašalić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Senad Mašović, direktor JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić, ministri i predstavnici različitih nivoa vlasti, brojne zvanice i građani. Program je počeo učenjem odlomaka iz Kur'ana, uslijedio je defile zastava uz tekbire, nakon čega je klanjan i džuma-namaz, sedmična muslimanska molitva petkom.

Muftija Adilović: Ne smijemo dozvoliti nestanak naše domovine

Muftija travnički Ahmed ef. Adilović, koji je na Igmanu danas bio u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, poručio je u hutbi kako je u augustu 1993. godine na Igmanu zaustavljena agresorska ofanziva i spriječen pokušaj da glavni grad Sarajevo padne u potpuno okruženje i blokadu.

“Da se to desilo, bio bi doveden u pitanje opstanak naše domovine Bosne i Hercegovine, a time i našeg naroda. Zato je ovo mjesto i vrijeme prava prilika da se prisjetimo i analiziramo tu opasnost, ali i ostale opasnosti koje su ugrožavale i ugrožavaju opstanak našeg naroda, vjere i domovine. Povijest nam svjedoči da se u posljednja tri stoljeća Bošnjaci muslimani protjeruju sa svojih ognjišta i da se kontinuirano smanjuje prostor na kojem oni žive. Tako npr. danas imamo područja nekih općina, pa i cijelih regija, gdje su bili znatna većina, a danas nikakvog traga nema o njihovom nekadašanjem postojanju”, kazao je Adilović.

Rekao je kako historija bilježi deset velikih pokušaja uništenja i nestanka Bošnjaka i Bosne, od kojih je posljednji i na međunarodnim sudovima, makar u jednom dijelu, okarakterisan genocidom.

“Ako se taj proces nastavi, onda će velikodržavnički projekti i sa istoka i sa zapada dovršiti svoje davno započete zločinačke planove, a Bosna i Bošnjaci će – ne dao Bog – nestati! Nažalost, ovo je ozbiljna i realna opasnost, koje samo naivni ljudi nisu svjesni i ne vide je. A ne zaboravimo, da smo svoju naivnost, nažalost, mnogo puta skupo plaćali”, upozorio je Adilović, te nastavio:

“S obzirom na to, možemo kazati da je sada vrijeme da konačno zaustavimo sužavanje teritorije na kojoj živimo i da obrnemo proces, tj. da se vraćamo odakle smo protjerani. Konačno je vrijeme da uspostavimo normalnu, savremenu državu, u kojoj će svi imati jednaka prava i u kojoj niko neće biti ugrožen. Kako ćemo to postići? To možemo, uz Božiju pomoć, postići sljedećim metodama: ozbiljnim proučavanjem naše povijesti i uzimanjem pouka iz nje, podizanjem svijesti kod našeg naroda o tome ko smo, šta smo, kakvo nam je stanje i šta nam je činiti za sretniju budućnost naše djece, većim međusobnim poštivanjem, zajedničkim radom na ostvarenju interesa našeg naroda i države, odbacivanjem podjela koje slabe našu snagu i koje nas navode da radimo jedni protiv drugih, iskorjenjivanjem korupcije i nezasluženih privilegija, te uspostavljanjem pravde u svim segmentima našeg društva, koliko god je to moguće.”

Dodao je kakao u nedavnoj agresiji na BiH, kada nismo bili ni svjesni kakvo će se zlo na nas sručiti, kada skoro nikako nismo bili spremni odgovoriti na agresiju i kada, dunjalučkim mjerilima gledano, nismo imali skoro nikakve šanse na opstanak.

"Zahvaljujući Božijoj pomoći, desilo se čudo bosanskog otpora, gdje smo uspjeli izvojevati značajne pobjede i opstati kao narod, te sačuvati našu domovinu u stanju u kakvom je danas. Jedna od tih pobjeda desila se danas ovdje prije 29 godina", poručio je Adilović.

Proučena Dova za domovinu

Adilović je dodao kako u današnje vrijeme, nažalost, na sceni su novi nasrtaji na suverenitet BiH.

“Danas su na sceni druge metode, ali ciljevi su isti, kao i u periodu nedavne agresije na Bosnu i Hercegovinu. Zato i danas trebamo braniti svoj narod i domovinu, samo drukčijim metodama i sredstvima, koja odgovaraju današnjoj situaciji. Ni po koju cijenu ne smijemo dozvoliti nestanak naše domovine, jer bi to značilo i nestanak našeg naroda! Naprotiv, uradimo sve što možemo da naša domovina bude stabilna i prosperitetna, u kojoj će svi imati jednaka prava i u kojoj će svima biti lijepo. Pri tome, oslanjajmo se prvo na Gospodara svjetova, zatim na naše vlastite snage, a tek onda na pomoć drugih. Naša domovina ima sve potencijale za to: prirodne resurse, kvalitetne kadrove i dokazane patriote. Na nama je samo da zajednički i iskreno radimo na ostvarivanju boljitka za sve njene građane i da ustrajemo u tome. Da ne bude zabune, pozivamo sve, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, sve one koji žele dobro ovoj državi i njenim narodima i građanima da se uključe u proces izgradnje savremene i prosperitetne države”, zaključio je Adilović.

Program je završen učenjem dove za domovinu Bosnu i Hercegovinu, a koju je proučio Kenan ef. Bajrić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak.

Bitka na Igmanu, jedna je od najznačanijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta. Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije RBiH to nije dozvoljeno.

Manifestacija, koja se održava 22. godinu zaredom, trajat će do 15. augusta 2022, a ovogodišnja se održava pod motom "Opet BiH". Cilj manifestacije je da se na dostojanstven način oda počast svim braniocima Bosne i Hercegovine, svim šehidima i poginulim borcima kako bi se na najbolji način prenijela istina o časnoj odbrani Domovine novim naraštajima.

federalna.ba/AA

Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022 Odbrana BiH - Igman 2022
Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022 ratna džamija
0 05.08.2022 12:57
Igman Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022
0 04.08.2022 22:20
Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022 Sarajevo BiH Svečana akademija
0 03.08.2022 21:27
Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022 defile Sarajevo Mladi na putu života
0 03.08.2022 20:34
Odbrana BiH - Igman 2022 Mostar
0 03.08.2022 19:53
Šefik Džaferović Predsjedavajući Predsjedništva BiH Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022
0 03.08.2022 12:04