Odbijen zahtjev Zvidića za razmatranje dopune Zakona o plaćama
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

Odbijen zahtjev Zvidića za razmatranje dopune Zakona o plaćama

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu podržali zahtjev poslanika Naroda i Pravde Denisa Zvizdića za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.  

Kako je naveo Zvizdić, Prijedlog se odnosi na obustavu isplata plaća za svaki mjesec u kojem poslanik ili delegat, svjesno i bez valjanog opravdanja, odbija dolaziti na sjednice Doma i sjednice komisija.

Istaknuto je da je od jula 2021. godine do februara 2022. godine na djelu bila neustavna blokada rada institucija Bosne i Hercegovine od grupe poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH. Bez obzira što se taj čin opravdava političkim stavovima, javnost je s pravom smatrala da nije ispravno, ni moralno u istom periodu isplaćivati tim poslanicima i delegatima punu plaću, posebno imajući u vidu da je plaća zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, uključujući i druge naknade, najmanje 5.000 KM prema važećoj osnovici za obračun plaće.

federalna.ba/Fena

Denis Zvizdić Parlament BiH
Denis Zvizdić Međunarodni dan borbe protiv korupcije
0 08.12.2022 12:13
Denis Zvizdić predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarna skupština BiH
0 01.12.2022 14:47
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine Parlament BiH Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Milorad Dodik Dragan Čović
0 14.11.2022 20:56