Duratović: Od žestokih saopštenja i pisama povratnicima u RS ne bude lakše

Gosti današnjeg izdanja Rezimea bili su Midhat Čaušević, zastupnik SDA u Parlamentu BiH, i Mirsad Duratović, potpredsjednik NSRS-a.

Čaušević je o sutrašnjoj hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH o učestalim napadima na povratnike u RS, kao jedan od njenih inicijatora, rekao da je ona značajna da se još jednom skrene pažnja na taj problem.

„Vjerujem da će se sutra otvoriti ova tema i da ćemo doći do zaključaka koji će dati određena rješenja“, kazao je.

O navodima dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Nebojše Radmanovića, da će hitna sjednica, odnosno to što radi grupa zastupnika SDA, izazvati dodatne političke probleme u BiH odgovara:

„Oni bi najsretniji bili ako bismo mi definitivno prihvatili ono što oni rade, da ne ragujemo na sve poteškoće koje imaju oni koji žive u entitetu RS. BiH sa svojom organizacijom i institucijama definitivno ima obavezu da zaštiti građane na cijelom teritoriju, onda ne vidim u čemu je problem. Konkretan odgovor je - zar može biti gore?“, kazao je Čaušević.

Duratović navodi da je 'suvišno komentarisati i obraćati pažnju na organe vlasti i policijske strukture u RS i govoriti da one nisu ništa uradile i očekivati da one bilo šta da urade po pitanju ovih incidenata'.

„Ono što nas povratnike u RS posebno zabrinjava su izjave koje su došle od strane od OHR u zadnjih nekoliko dana gdje oni kažu da oni više neće tolerisati ove napade na povratnike. Zabrinjava činjenica da neko prvi put priznaje nakon 20 i nešto godina da je tolerisao to sve što se dešavalo. Da su te pojave pustile duboko korijenje. Neko je svih ovih godina dopuštao toj pojavi da uzme maha u RS, preko noći su se svi probudili i očekuju da se to riješi za dan-dva. Pohvalno je što će parlament to raspraviti i što se to diže na viši nivo. Treba provjeriti zašto je i ko je odgovoran da je ova pojava uzela maha“, smatra Duratović.

Na pitanje koliko je situacija alarmantna u ovom trenutku, naglašava činjenicu da sada mediji mnogo više pažnje posvećuju napadima i prate svaki incident koji se dešava.

„Napadi su stalna, hronična pojava. Izvještavanja medija pomažu. Budi se svijest onih koji su imali 'puna usta' borbe za prava povratnika u RS. Ova neka udruženja koja potpisuju izjave i šalju, od pet njih, četiri imaju sjedište u Sarajevu i niko od njih nije došao među povratnike na teren. Lako je dati neku oštru izjavu i poslati, treba doći razgovarati s ljudima i vidjeti šta su stvarni problemi. Ovo pismo koje je otišlo gdje se traži od EUFOR-a da stane u zaštitu povratnika – u Prijedoru smo juče imali situaciju da su dva borbena vozila prošla kroz povratnička naselja i izazvala paniku. Policijske strukture su, zbog onih izjava da će se povratnici samoorganizovati, stavile malo veću pažnju na povratnička naselja. Lako je poslati pismo, ali treba se staviti u kožu povratnika“.

Čaušević dodaje da je u posljednjih nekoliko godina 120 evidentiranih slučajeva napada na povratnike u RS, ali, kaže, u isto vrijeme nedostaje institucionalna podrška da se oni procesuiraju.

„Sama šutnja i nereagovanje podstiče te ljude da to rade“.

Duratović je konstatovao da vlast u RS-u ohrabruje napade na bošnjačke povratnike nekažnjavanjem ranijih slučajeva napada.

„Savez logoraša u BiH je nakon prošlogodišnjeg obilježavanja 9. januara u Prijedoru podnio tužbu Tužilaštvu BiH, njima je trebalo 15 mjeseci da uzmu taj predmet u razmatranje. I naravno neprocesuiranje prve optužnice ohrabrilo je te iste počinioce da i ove godine naprave nešto slično“, pojasnio je.

Prokomentarisao je i koliko je realno očekivati da vlasti RS provedu reformu policije i osiguraju proporcionalnu zastupljenost svih naroda.

„To pitanje sam prvi put pokrenuo 2008. kada sam bio poslanik u NSRS. Od tada do danas se ništa nije promijenilo. Samo se smanjio broj Bošnjaka i Hrvata u policijskim strukturama. Kako to promijeniti ako nemamo prijavljenih povratnika koji žele da budu dio tih struktura. Moramo se pozabaviti uzrocima. A oni koji bi trebali da pomognu u rješavanju tog problema samo sjede i puštaju nam žestoka saopštenja, potpisuju pisma od kojih nama povratnicima u RS ne bude lakše. Nego imamo sedam dana straha i pritiska“.

Čaušević upitan šta može SDA učiniti po pitanju reforme policije ističe kako kao opozicija ukazuju već duži vremenski period, da je 'sigurnosni sektor kao nikad dosada, predat u ruke SNSD-a.' „Mi očekujemo reakciju agencija koje su u nadležnosti države, a onda vidimo da sami akteri tih nemilih scena u RS su isti ti akteri koji upravljaju tim agencijama na državnom nivou. Od pet ključnih pozicija, četiri su u nadležnosti SNSD-a.“

federalna.ba

Rezime Midhat Čaušević Mirsad Duratović
Plenum Sabina Ćudić Albin Muslić Midhat Čaušević Vesna Pusić
0 01.07.2024 22:04
Midhat Čaušević Marko Romić Plenum
0 14.06.2024 16:54
Rezime Amir Hasičević
0 13.06.2024 18:32