videoprilog Dejana Kožula (Dnevnik 2)

Od Ratka Mladića do murala ‘wagnerovcima’ kratak je bio put

I prije nego je počeo rat u Ukrajini, na zidovima gradova po Srbiji vodio se rat muralima i grafitima. A nakon što je policija zabranila čišćenje zida na kom se nalazi Ratko Mladić, jasno je bilo da se taj rat vodio u neravnopravnim uslovima. Od Ratka Mladića do murala ruskim paravojnim formacijama kratak je bio put.

Ako krenete od Vračara do Brankovog mosta, obratite pažnju na zidove. Od Ratka Mladića, Draže Mihailovića, Vladimira Putina, koji je trenutno malo izblijedio, pa do vagnerovaca. Za ovaj posljednji podnesena je i krivična prijava zbog govora mržnje.

Piotr Nikitin iz Ruskog demokratskog društva ističe kako je ovo očigledno izazivanje mržnje prema Ukrajincima: “Počnioci su poznati i očekujemo od države da uradi svoj posao”.

“Ako Srbija podržava ovu reklamu Wagnera koju su uradili 14. januara, onda Srbija podržava i ovu regrutaciju u terorističku organizaciju. Kao Ukrajinka, mogu reći da se ne osjećam bezbjedno sada”, govori Anastasia Murdenska, iz Udruženja ukrajinske dijaspore Čini dobro.

Jedna Ukrajinka je već stradala. Istina - na zidu. Kao znak podrške Ukrajini, ispred udruženja Krokodil, nacrtan je mural Lesji Ukrajinki, ukrajinskoj pjesnikinji, političkoj aktivistici sa kraja 19. vijeka. Ali je uskoro i vandalizovan.

“Imamo taj paradoks koji govori o stanju u kom se današnja Srbija nalazi. Imate ruske emigrante koji slikaju mural - nosio je na seb stihove ‘Ne nisam mrtva, živa sam. U meni postoji nešto što ne umire’. Fenomenalo je da tim ljudima to postane fiksacija i meta i objekat mržnje”, kaže pisac Vladimir Arsenijević, osnivač Udruženja Krokodil.

Poruka je jasna, zidovi su naši, ali tanka je linija od sukoba preko zidova do fizičkog.

“Ovdje je čak došlo do fizičke konfrontacije prilikom našeg pokšaja da rekonstruišemo mural, gdje su napali to dvoje umjetnika. Vrlo je strmo stepenište i mene je to podsjetilo na tragediju sa Briceom Tatonom kad je neko sletio u provaliju. Stalno se nalazite u nefer odnosu sa mnogo brojnijom ekipom koja se nalazi sa druge strane”, dodaje Arsenijević.

Brojnijom, koja ima i tihu podršku policije i državnog vrha jer svi oni stoje iza iste zastave.

federalna.ba

Ratko Mladić Wagner mural Beograd Srbija Rusija