videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Od ponedjeljka u školske klupe vraćaju se maturanti srednjih škola u SBK

Srednjobosanski kanton polako popušta mjere. Od ponedjeljka, u školske klupe vraćaju se i maturanti srednjih škola. Odluka je to kantonalne Vlade, a zbog blagog poboljšanja epidemiološke situacije.

Gotovo prepolovljen broj pacijenata na bolničkom liječenju u odnosu na nekoliko sedmica ranije, barem kada je riječ o Bolnici za plućne bolesti koja je prva linija odbrane od koronavirusa, razlog je blagog popuštanja mjera.

„Imamo određeno rasterećenje bolničkih kapaciteta, znači trenutno imamo 113 osoba koje su hospitalizirane, pozitivne na kovid. Imamo naravno još dosta osoba koje su u bolnicama očekuju testiranje“, rekao je Anto Matić, ministar zdravstva SBK.

Na prijedlog Kriznog štaba, maturatni srednjih škola, koji zbog pogoršanja epidemiološke situacije od marta nastavu prate online, školovanje će ipak završiti na klasičan način. Od epidemiloške situacije u narednom periodu zavisit će povratak ostalih srednjoškolaca.

„Procjena epidemiologa je da ipak to postupno vraćamo. Znači završni razredi, maturanti, oni ranije završavaju svakako i vjerovatno će doći do povratka ostalih učenika srednjih škola, taman dok ovi završe“, kazao je Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK.

Za razliku od maturanata, oni najmlađi i ove godine mogli bi ostati uskraćeni za obavezni program predškolskog obrazovanja, koji je ovog proljeća zbog epidemiološke situacije,odgođen. No, ako se ona popravi, kažu nadležni, budući prvačići mogli bi, barem po skraćenoj proceduri, proći dio programa.

federalna.ba/Adisa Alić

srednje škole SBK maturanti