videoprilog Aldine Smajić (Federacija danas)

U Sarajevu pojeftinio gradski prijevoz, u Banjaluci poskupio

Pored enormnih poskupljenja i infacije koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu, na snagu je stupila odluka o nižim cijenama javnog gradskog prevoza u Kantonu Sarajevo. Cijena pojedinačne karte za tramvajski i trolejbuski saobraćaj, kao i za autobuski i minibuski bit će jeftinija za 20 feninga. Dakle, nova cijena je 1,40 KM, dok cijena komercijalne karte ostaje ista.

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je prijedlog Ministarstva saobraćaja ovog Kantona o novim cijenama kao i subvencioniranju karata za javni gradski prijevoz. Građanima koji koriste beskontaktne kartice osigurano je pet posto popusta, a đacima i studentima koji posjeduju subvencionirani kupon mjesečne karte, produžava se važenje i do kraja augusta.

“Od danas ona košta 1,40 KM, a istovremeno nastavljamo raditi na dugoročnim rješenjima za tarifni sistem naplate karata osluškujući potrebe građana”, rekao je Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS-a (SDP).

Ministarsvto saobraćaja KS-a nedavno je kupilo nova prijevozna sredstva iz budžeta.

Na svjetskom tržištu došlo je i do poskupljenja energenata i naftnih derivata, što znatno utječe i na povećanje cijena ovih sirovina i u Bosni i Hercegovini. A kako je poznato da je preduzeće GRAS godinama u finansijskim gubicima Vlada KS-a i Ministarstvo saobraćaja potpisali su sporazum između operatera u KS i na taj način će do kraja godine izmirivati određene troškove, poručeno je iz GRAS-a.

“Potpisali smo sporazum između operatera koji obavjljaju javni prijevoz u KS-u na taj način da se izmire dodatni troškovi za korisnike naših usluga. Vlada je preuzela na sebe dio subvencije tako da je i na taj način urađena nivelacija cijena”, istakao je Senad Mujagić, direktor GRAS-a.

Cijene karata u banjalučkom gradskom prijevozu među najvišim u regiji

Novi mjesec i nove cijene karata u gradskom prijevozu u pojedinim gradovima u Bosni i Hercegovini. Međutim, našim paradoksima nikad kraja. Dok građani Sarajeva od danas plaćaju jeftiniju kartu, u Banjaluci slika drugačija. Umjesto dosadašnjih 1,8 KM, cijena pojedinačne karte je skočila...

Iako su u Sarajevu uslijedile pozitivne promjene, u Banjaluci nešto drugačija slika. Gradski prijevoz građani Banjaluke od danas će plaćati po većim cijenama.

federalna.ba

cijena karte Kanton Sarajevo poskupljenje jeftinija karta
Kanton Sarajevo Opsada Sarajeva Naida Hota-Muminović
0 25.09.2023 20:44
poskupljenje poskupljenja poljoprivrednici poljoprivreda
0 17.09.2023 19:07
Nihad UK Lejla Khattab Kanton Sarajevo Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova
0 16.09.2023 13:19