videoprilog Aldine Smajić (Federacija danas)

U Sarajevu pojeftinio gradski prijevoz, u Banjaluci poskupio

Pored enormnih poskupljenja i infacije koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu, na snagu je stupila odluka o nižim cijenama javnog gradskog prevoza u Kantonu Sarajevo. Cijena pojedinačne karte za tramvajski i trolejbuski saobraćaj, kao i za autobuski i minibuski bit će jeftinija za 20 feninga. Dakle, nova cijena je 1,40 KM, dok cijena komercijalne karte ostaje ista.

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je prijedlog Ministarstva saobraćaja ovog Kantona o novim cijenama kao i subvencioniranju karata za javni gradski prijevoz. Građanima koji koriste beskontaktne kartice osigurano je pet posto popusta, a đacima i studentima koji posjeduju subvencionirani kupon mjesečne karte, produžava se važenje i do kraja augusta.

“Od danas ona košta 1,40 KM, a istovremeno nastavljamo raditi na dugoročnim rješenjima za tarifni sistem naplate karata osluškujući potrebe građana”, rekao je Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS-a (SDP).

Ministarsvto saobraćaja KS-a nedavno je kupilo nova prijevozna sredstva iz budžeta.

Na svjetskom tržištu došlo je i do poskupljenja energenata i naftnih derivata, što znatno utječe i na povećanje cijena ovih sirovina i u Bosni i Hercegovini. A kako je poznato da je preduzeće GRAS godinama u finansijskim gubicima Vlada KS-a i Ministarstvo saobraćaja potpisali su sporazum između operatera u KS i na taj način će do kraja godine izmirivati određene troškove, poručeno je iz GRAS-a.

“Potpisali smo sporazum između operatera koji obavjljaju javni prijevoz u KS-u na taj način da se izmire dodatni troškovi za korisnike naših usluga. Vlada je preuzela na sebe dio subvencije tako da je i na taj način urađena nivelacija cijena”, istakao je Senad Mujagić, direktor GRAS-a.

Cijene karata u banjalučkom gradskom prijevozu među najvišim u regiji

Novi mjesec i nove cijene karata u gradskom prijevozu u pojedinim gradovima u Bosni i Hercegovini. Međutim, našim paradoksima nikad kraja. Dok građani Sarajeva od danas plaćaju jeftiniju kartu, u Banjaluci slika drugačija. Umjesto dosadašnjih 1,8 KM, cijena pojedinačne karte je skočila...

Iako su u Sarajevu uslijedile pozitivne promjene, u Banjaluci nešto drugačija slika. Gradski prijevoz građani Banjaluke od danas će plaćati po većim cijenama.

federalna.ba

cijena karte Kanton Sarajevo poskupljenje jeftinija karta
nematerijalno kulturno blago nematerijalna kulturna baština Kanton Sarajevo
0 25.09.2022 10:37
Kanton Sarajevo HPV vakcina vakcinacija
0 21.09.2022 18:16
Haris Vranić refundacija Kanton Sarajevo zdravstvo
0 19.09.2022 18:48
Evropska Unija hljeb poskupljenje
0 19.09.2022 14:40
kolektivni ugovor Kanton Sarajevo obrazovanje srednje obrazovanje
0 16.09.2022 16:42