"Od 7. oktobra zabilježeno 410 napada na zdravstvene službe u Pojasu Gaze"
(Izvor: AA)

"Od 7. oktobra zabilježeno 410 napada na zdravstvene službe u Pojasu Gaze"

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je u Pojasu Gaze od 7. oktobra 2023. godine zabilježeno 410 napada na zdravstvene službe, a u tim napadima je ubijeno 685 ljudi.

Na platformi WHO-a za društvene mreže X objavljeno je saopćenje o napadima na zdravstvene službe u Pojasu Gaze, gdje izraelska vojska nastavlja bombardovanje.

Naglašeno je da domovi zdravlja ne bi trebali biti na meti izraelskih napada.

"WHO je dokumentovao 410 napada na zdravstvene službe od 7. oktobra. Ovi napadi su rezultirali smrću 685 ljudi i ranjavanjem 902 osobe", navedeno je.

Konstatovano je da je u napadima oštećeno 99 zdravstvenih ustanova, a pogođena su 104 vozila hitne pomoći.

U saopćenju se navodi da je 38 posto napada izvršeno u gradu Gazi, 23 posto na sjeveru Pojasa Gaze, a 28 posto u Khan Younisu.

"WHO poziva na poštovanje međunarodnog prava i aktivne zaštite civila i zdravstvenih službi", istakli su.

Za genocid optuženi Izrael je počeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa.

Do sada su ubijena 31.923 Palestinca, dok je 74.096 povrijeđeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

federalna.ba/AA

WHO Gaza napadi