Prilog: Indira Šehić

Od 1. oktobra mijenjaju se cijene gasa – poskupljuje grijanje

 

Građani Bosne i Hercegovine, ali i regiona, suočeni su s najvećim poskupljenjima osnovnih troškova života u novijoj istoriji. Jedan od glavnih uzroka je ruska invazija na Ukrajinu, kojoj je prethodila pandemija korona virusa. Nakon toga, uslijedila je inflacija. Ono što građane BiH najviše zabrinjava je dolazak zime. Tačnije, kako se grijati.

Gotovo je sigurno da će se cijene gasa mijenjati već od 1. oktobra. To će dalje utjecati i na cijenu centralnog grijanja. Almir Bećarević, bh. stručnjak za energetiku:
Moramo znati da je komisija pri Vladi Kantona već dala prijedlog da se poveća cijena grijanja za korisnike sarajevskih toplana za 11%, tako da će to biti krajnje povećanje, jer će morati uključiti i ovo povećanje koje će biti od 1. oktobra.”

Situacija nije sjajna ni kada su u pitanju cijene ostalih energenata, bez obzira na to što je produžena odluka o zabrani izvoza peleta. Na pojedinim mjestima, tona ovog energenta je viša od 700 maraka, dok se u Tuzlanskom kantonu za metar drva mora izdvojiti 270. Poskupio je i ugalj. Bećarević upozorava:

“Ulazimo u sezonu grijanja sa cijenama koje će opteretiti drastično kućne budžete. A što se tiče one zamisli da se pređe na grijanje na električnu energiju, vidjeli smo svi vapaj direktora Elektroprivrede da se to ne radi i da to ne radimo. Jer, jednostavno, ako svi krenemo u korištenje električne energije za grijanje svojih stambenih jedinica, doći će do drastičnog povećanja cijena električne energije.”

Vjerovatno je i to da će doći do nedostatka potrebnih količina gasa, pa će toplane morati preći na mazut. S tim u vezi, Bećarević se osvrnuo i na izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je on “sredio” određene stvari za građane Sarajeva:
“To su apsolutne besmislice. Jer, ugovor po kojem se nabavlja prirodni gas potpisan je davne 1997. godine. Koliko znam, on je tad imao jedan drugi biznis i nije uopšte znao šta je gas u tom trenutku. Ništa on nije pomogao, ništa on nije doprinio građanima Sarajeva. Jer da bi pomogao, onda je mogao da organizuje da cijena gasa bude kao u Srbiji 0,65 feninga, a ne preko marku i 30.”

Almir Bećarević smatra da je Dodikova izjava samo stvar dnevne politike:
“Morao je otići do Moskve da s nekim priča telefonski. Ne znam zašto to nije mogao uraditi iz Banjaluke. Valjda radi telefonska veza Banjaluka – Moskva. Nije morao trošiti novac poreskih obveznika da bi pričao u Moskvi sa Moskvom.”

A, dok se novac poreskih obveznika rasipa i troši, građanima Bosne i Hercegovine ostaje da stežu kaiš i strahuju kako preživjeti zimu koja kuca na vrata.

gas plin grijanje Federalni radio
Audi Q5 Sportback Federalni radio
0 06.12.2022 22:39
Vijesti u 22 Federalni radio
0 06.12.2022 22:06
sport Federalni radio
0 06.12.2022 19:02
Vijesti u 17 Federalni radio
0 06.12.2022 19:01
Unija za održivi povratak i integracije Federalni radio
0 06.12.2022 16:55