videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Obuka, prekvalifikacija i zapošljavanje u Srednjobosanskom kantonu

Stotinu nezaposlenih osoba sa područja nekoliko općina Srednjobosanskog kantona, narednih će mjeseci kroz obuku, prekvalifikaciju i zapošljavanje, imati priliku biti konkuretniji na tržištu rada. Rezultat je to projekta koji finansijski podržava Evropska unija, a realizuje Međunarodna organizacija rada u saradnji sa lokalnim partnerima u BiH.

U jednoj jajačkoj firmi za proizvodnju kućišta za elektromotore i čelične konstrukcije, čiji proizvodi odlaze na inozemno tržište, posljednjih se, kažu, suočavaju s velikim problemom nedostatka radne snage. Uz 50 uposlenih, konkurs za nove majstore i CNC operatere ostaje otvoren, uglavnom bez dovoljno kvalifikovanih.

Upravo obrazovanje za potrebe tržišta rada, jedan je od ciljeva projekta, koji uz Regionalnu razvojnu agenciju, između ostalih, čine i kantonalno ministarstvo privrede, obrazovne institucije i privredni subjekti. Uz kvalitetnije upravljanje resursima, certicifirane obuke za njegovatelje i CNC operatere, projekt će uključivati i podršku start-upima.

„35 treba da se zaposli naknadno u firmama koje su nam partneri na projektu, dok će 40 osoba da prođe obuku za samozapošljavanje i pokretanje biznisa, od kojih će 12 da dobije i finansijsku i mentorsku podršku“, navodi Kenan Kesić, projektni menadžer REZ agencije.

Obrazovanje kadra za domaće ili potrebe svjetskog tržišta rada, pitanje je oko kojeg očito nema ni jedinstvenog političkog stava u ovom kantonu. Upravo zbog toga, oko 27 posto srednjoškolaca bude upisano u zdravstvena usmjerenja, dok bazične grane privrede vape za kvalifikovanom radnom snagom.

„Mislim da nama treba dokument koji bismo mogli kolokvijalno nazvati upisna politika kad su u pitanju srednje škole i forsirati ona zanimanja koja su potrebna našoj privredi“, kaže ministar privrede SBK-a Nisvet Hrnjić (SDA).

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a Bojan Domić (HDZ BiH) isitče kako je njegovo opredjeljenje da obrazovni sistem proizvodi ono što može biti najkonkurentnije na svjetskom tržištu.

Inače, projekt čija realizacija je predviđena za naredni 21 mjesec na području općina Travnik, Novi Travnik, Vitez i Jajce, ukupno je vrijedan oko 375 hiljada maraka.

federalna.ba

posao SBK
SBK turizam vodopad Jajce Travnik Plava voda
0 01.07.2022 22:56
SBK obrazovanje upis upis učenika
0 21.06.2022 20:45
Krug 99 SBK Avdo Avdić
0 19.06.2022 17:52
SBK Srednjobosanski kanton budžet proračun
0 16.06.2022 17:21
SBK štrajk medicinski radnici
0 16.06.2022 15:54
malinari maline SBK Vitez
0 14.06.2022 19:58