Objavljena zbirka dječijih pjesama 'Pjesme sanjalice, pjesme radosnice' Suada Arnautovića

Objavljena zbirka dječijih pjesama 'Pjesme sanjalice, pjesme radosnice' Suada Arnautovića

Zbirka od 28 dječijih pjesama pod naslovom „Pjesme sanjalice, pjesme radosnice“, autora prof.dr Suada Arnautovića, promovirana je ove sedmice u Sarajevu.

Uz notne i harmonijske zapise dodate su i ilustracije koje djeca mogu bojiti i tako stjecati dodatni osjećaj bliskosti s kompozicijama sabranim u ovoj zbirci.

Autor navodi kako su kompozicije koje su se našle u ovoj zbirci pisane različitim povodima i u različitim trenutcima inspiracije i nadahnuća.

- Nekada je to bilo iskazivanje ljubavi prema majci, prema voljenom gradu i domovini, nekada ispisivanje nota koje iskazuju emocije prema prirodi, moru, pčelama, voljenom braci... Te su kompozicije bile “rasute u prašini vremena”, a sada su skupljene na jednom mjestu kako bi izbjegle sudbinu nemara i zaborava - rekao je Arnautović.

Jedan od recenzenata ove zbirke prof. Moamer Balihodžić je naveo da sama zbirka u sebi sadrži 28 pjesama.

- U njoj autor gotovo na polovinu pjesama, tačnije njih 12, na vlastite tekstove komponuje muziku, dok nam na preostalih 16 pjesama ove zbirke pokazuje da veoma vješto i uspješno može komponovati muziku i na tekstove pjesama drugih autora. To su tekstovi pjesama poznatih bosanskohercegovačkih književnika poput Alije Nametka, Šukrije Pandže, Nasihe Kapidžić-Hadžić, Velimira Miloševića, kao i Duška Trifunovića, Dragutina Slankamenca, Inde Mulahmetović i Seada Redžepagića. Široko i raznovrsno je područje koje obuhvataju pjesme ove zbirke, ali se može reći da su u fokusu gotovo svi segmenti života vezanih za jedno sretno i raspjevano djetinstvo. Kroz njih autor iskreno odražava svoje osjećaje, misli, doživljaje - napisao je prof. Balihodžić.

Dodao je da je sa muzičkog aspekta zbirka urađena veoma zanimljivo, iskreno, sa puno ljubavi i sa puno iskustva, držeći se dobro provjerenih načina kako jedna pjesma treba da nastane, ali opet uvijek tražeći neki novi način nastajanja pjesme, bilo preko nekog karakterističnog ritmičkog obrasca, neobične harmonijske progresije ili pak snažnog oslanjanja na tekst.

- Ne mogu da se otmem osjećaju koliko je zbirka zapravo domaća, jer njegove pjesme odišu duhom Sarajeva, Baščaršije, mahalom - riječi su recenzenta Balihodžića. 

Široj publici i ljubiteljima pop-rock muzike Suad Arnautović je poznat kao autor popularne kompozicije „Golubica“/“Poletjela golubica sa Baš-čaršije“ (1978), koja je doživjela više izvedbi u interpetaciji rock-grupe „Zov“,  Hajrudina Varešanovića i Halida Bešlića, Eldina Huseinbegovića i Sarajevske filharmonije, hora „Aprilke“ i drugih.

Osnovao je i rukovodio duži vremenski period sa više grupa i horova, kao što je rock-grupa „Zov“ (1977-1982), ženski omladinski hor „Aprilke“ (1982-1992), dječiji hor „Vrapčići“ (1982-1992), vokalno-instrumentalni ansambl „Ruke“ (1985-1992)...

federalna.ba/Fena

Suad Arnautović Pjesme sanjalice, pjesme radosnice
CIK BiH Suad Arnautović izborni centri
0 30.11.2023 09:39
Suad Arnautović izbori Stari Grad birački odbori članovi biračkih odbora
0 29.10.2023 13:00
Suad Arnautović CIK BiH Kvinta ambasadori Kvinte
0 05.10.2023 20:12
CIK BiH Suad Arnautović Željko Bakalar
0 06.07.2023 18:35
Suad Arnautović CIK BiH Bratunac
0 26.11.2022 18:00
Suad Arnautović Irena Hadžiabdić Vanja Bjelica-Prutina Ahmet Šantić CIK BiH SIP BiH
0 29.10.2022 19:38