videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Objavljena selekcija za 21. festival bh. drame - Zenica 2022

Bosansko narodno pozorište Zenica zvanično je objavilo selekciju Takmičarskog programa XXI festivala bosanskohercegovačke drame - Zenica 2022, koji će biti održan početkom juna.

Ovogodišnja selektorica, mostarska univerzitetska profesorica, glumica i teatrologinja doc. dr. sc. Tina Laco, na današnjoj pres-konferenciji u BNP-u istakala je kako je za ovogodišnji festival bilo prijavljeno ukupno 13 predstava, od kojih je ona odabrala šest.

- Mogu reći da nismo zadovoljni brojem prijavljenih predstava. To govori nešto i značajan je simptom onoga u kakvom je stanju, odnosno u kakvom je status naš domaći, bh. dramski tekst. Kakav je i odnos teatara prema njemu - ocijenila je Laco.

Opća je ocjena, dodala je, da se radi o predstavama koje su žanrovski u dijapazonu između drama i komedija, ali da je zbog malog broja prijevljenih predstava te da su bile i dosta raznolike, "malo teže bilo pronaći zajednički nazivnik”. 

- Teme se mogu prepoznati o nekoj vječnoj borbi između individulanog i kolektivnog, osobnga i intimnoga prostora, želje za vlastitom slobodom, za vlastitim odlučivanjima… Naspram ljudi koji nasilno ili latentno, namjerno ili potpuno nesvjesno, na ovaj ili onaj način, uzimaju i daju sebi za pravo da uzimaju naše osnovne slobode i donose odluke umjesto nas. To je, dakle, nešto što se provlači u svim ovim predstavama. S tim, da svaka od njih o takvim temama govori i u niz različitih drugih kategorija, modusa i podžanrova. Dakle, imamo tu i naglasaka na apsurd, tragikomediju, crnu komediju, farsu - kazala je Laco.     

U selekciju su ušle predstave: “Ljubičasto”, Kamerni teatar 55 Sarajevo; “Kuća”, BNP Zenica; “Crna ovca”, Kraljevačko pozorište iz Kraljeva (Srbija); “Banja Luka”, Gradsko pozorište Jazavac Banja Luka; “Neće biti smak svijeta”, koprodukcija Makedonski narodni tetar (MNT) Skoplje/Sarajevski ratni teatar (SARTR) Sarajevo i Peripetija production iz Skoplja (Sjeverna Makedonija) i “Da sam ptica”, Fiji grupa d.o.o. Zagreb (Hrvatska).

Ove će godine, kako je istakla portparolka BNP-a Zenica Merima Handanović, biti izvedena i predstava “Ništa nas ne smije iznenaditi”. To je predstava koja je trebala biti izvedena prošle godine na 20. festivalu bh. drame, a radi se o koprodukcijskom projekatu Pozorišta mladih Sarajevo i Festivala malih i eksperimentalnih scena u okviru MESS-a.

- Predstava će biti izvedena ove godine. Ona je bila isključena iz selekcije, jer je po automatizmu, a zbog nemogućnosti da prošle godine bude izvedena, ušla u selekciju ovogodišnjeg festivala. Nadamo se da ćemo ove godine imati priliku da pogledamo svih sedam predstava i da neće biti nekih okolnosti koje će nas ometati - kazala je Handanović.

federalna.ba/Fena

BNP Zenica Festival bosanskohercegovačke drame Festival bh. drame Zenica