UPOZORAVAMO VIDEO JE UZNEMIRUJUĆEG SADRŽAJA

Objavljen snimak trenutka kada je policajac upucao 13-godišnjaka

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pojavio se videosnimak na kojem se vidi kako je policajac upucao 13-godišnjeg Adama Toleda dok je bježao od policije u gradu Chicagu.

Mladi Toledo je preminuo na mjestu događaja.

U toj državi je nakon objavljivanja videosnimka ponovo u javnosti aktuelizirano pitanje policijskog nasilja.

Videosnimak slučaja koji se dogodio 29. marta prvi put je objavljen na konferenciji za medije koju je održala gradonačelnica Chicaga Lori Lightfoot.

Na snimku se može čuti kako policajac uzvikuje "Odmah stani!" dok trči za djetetom te uzvikuje: "Pokaži ruke. Spusti na tlo, spusti na tlo!".

Dok je dizao ruke u zrak, dječak je pao na tlo nakon jednog pucnja iz pištolja.

Kasnije je utvrđeno da se slučaj dogodio u četvrti Little Village u Chicagu, a osoba koja je upucana je 13-godišnji Adam Toledo.

Tužilaštvo je saopćilo da je policija izašla na teren nakon što je prijavljena pucnjava te da je Toledo pokušao pobjeći dok je u rukama držao pištolj.

Adeena Weiss Ortiz, advokatica porodice Toledo, izjavila je da se na videosnimku jasno vidi da je Adam Toledo pogođen u prsa dok je pokušavao da slijedi naredbu policije da stane i da podigne ruke u zrak.

Policajac koji je pucao u Toleda je 34-godišnji Eric E. Stillman koji je nakon ovog slučaja uzeo administrativni dopust od 30 dana.

Objavljivanje snimka izazvalo je na društvenim mrežama oštre reakcije protiv policijskog nasilja.

Gradonačelnica Lightfoot pozvala je građane da ostanu mirni i dostojanstveni.

federalna.ba/AA

ubistvo dječak SAD snimak