Objavljen snimak policajaca koji silom drže pacijenta do njegove smrti

Objavljen snimak policajaca koji silom drže pacijenta do njegove smrti

Tužioci u američkoj saveznoj državi Virginiji objavili su video snimak koji prikazuje posljednje trenutke pacijenta koji je preminuo u pritvoru u psihijatrijskoj bolnici.

Na snimku se vidi kako je Irvo Otieno bio prikovan za pod od strane policije i bolničkog osoblja 6. marta dok je odvođen iz zatvora u ustanovu. Sedam zamjenika šerifa i tri člana medicinskog osoblja optuženi su za drugostepeno ubistvo.

UPOZORAVAMO SNIMAK JE UZNEMIRUJUĆEG SADRŽAJA

Velika porota je u utorak podigla optužnicu protiv 10 osoba optuženih u tom slučaju.Tužiteljica Ann Cabell Baskervill u utorak je javnosti objavila video snimak sa nadzornih kamera u Centralnoj državnoj bolnici u Petersburgu u Virginiji.

Otieno je prvobitno uhapšen 3. marta kao osumnjičeni za moguću provalu, navodi se u saopštenju policije. Određen mu je hitni pritvor, koji se koristi kada se vjeruje da bi osoba mogla nauditi sebi ili drugima i to zbog sumnje u mentalnu bolest. Snimak, koji nema zvuk, prikazuje 28-godišnjeg Otiena, koji je emigrirao u Sjedinjene Države iz Kenije kada je imao četiri godine, i trenutak kada ga nekoliko zamjenika šerifa s medicinskim osobljem odvlači u bolničku sobu u lisicama.

Na snimku se vidi kako ga policajci čuvaju dok medicinsko osoblje gleda, prije nego što neki krenu da im pomognu. Najmanje osam ljudi je viđeno kako se u jednom trenutku gomila nad Otienovim tijelom, neki drže za noge, dok ga drugi drže za gornji dio tijela.

Kasnije u video snimku vidi se čak 10 zamjenika šerifa i medicinskog osoblja kako na podu drže Otiena bez majice - koji je još uvijek u lisicama.

Na snimku se vidi da je tako čuvan 11 minuta. Policajci i medicinsko osoblje se zatim povlače dok Otieno ostaje nepomično ležati. Tada se vidi kako medicinsko osoblje u prostoriji daje hitnu pomoć.

Na konferenciji za novinare u utorak nakon što je video objavljen, Otienova majka, Caroline Ouko, rekla je da su optužnice "samo početni korak" ka pravdi.

Advokat Otienove porodice, Ben Crump, rekao je da video pokazuje da kada je Otienu bila potrebna "ruka pomoći", umjesto toga je dobio "dozu prekomjerne sile".

Objavljen je i audio snimak poziva hitne pomoći koji je uputilo bolničko osoblje dok drugi pokušavaju da reanimiraju Otiena.

Na snimci se može čuti član bolničkog osoblja kako kaže da je Otieno dobio CPR i da je "veoma agresivan".

Dispečer tada traži pojašnjenje: "Izvinite, da li je pacijent agresivan ili ne diše?" "Bio je agresivan, pa su pokušali da ga obuzdaju, ali on sada više ne diše", rekao je član bolničkog osoblja.

Tužioci su rekli da je preliminarna obdukcija pokazala da je Otieno umro od gušenja.

Njegova porodica podržala je javno objavljivanje video snimka, ali advokati policajaca i medicinskog osoblja koji se suočavaju s optužbama u vezi sa incidentom su to odbili, tvrdeći da bi to moglo omesti pravično suđenje.

Sedmorica policajca su poslani na prinudni odmor dok je istraga u toku. Dvojica su puštena na slobodu, dok su ostali u pritvoru.

Trojica bolničkih radnika prevezena su u zatvor, rekli su tužioci. Tužioci su rekli da razmatraju dodatne optužbe u vezi sa smrću gospodina Otiena.

federalna.ba/BBC

SAD policija ubistvo