Objavljen izvještaj Pentagona o NLO-ima: Nema Marsovaca, ali ni objašnjenja
(Izvor: KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Getty Images/Science Photo Library RF)

Objavljen izvještaj Pentagona o NLO-ima: Nema Marsovaca, ali ni objašnjenja

Dugo očekivani izvještaj američke vlade o "neidentifikovanim letećim objektima" - NLO-ima, objavljen u petak, potvrdio je bar jedno: istina je i dalje "tamo negdje".

Istražitelji analizom nisu potvrdili da su s "vanzemaljcima" povezana 144 viđenja letjelica ili drugih sredstava koja očigledno lete zaprepašćujućim brzinama ili nevjerovatnim putanjama, ali izvukli su nekoliko drugih zaključaka i istaknuli potrebu za boljim prikupljanjem podataka o pojavama koje i Demokrate i Republikanci sve više smatraju zabrinjavajućim za državnu bezbjednost.

U svim istraženim viđenjima, osim u jednom, bilo je premalo informacija da bi istražitelji mogli da daju makar i uopšteno objašnjenje prirode uočenih pojava.

Bilo je 18 slučajeva u kojima su svjedoci vidjeli "neobične" načine kretanja ili karakteristike leta, navodi se u izvještaju i dodaje da je potrebna dodatna analiza kako bi se utvrdilo da li su to bile letjelice neke "drastično napredne" tehnologije.

Dugo u domenu naučne fantastike i takozvanih "ufologa", tema NLO-a je posljednjih godina obrađena u temeljnim studijama Ministarstva odbrane - Pentagona i obaveštajnih službi. Mogućnost da su te pojave posljedica rada nekog protivnika SAD koji špijunira koristeći nepoznatu tehnologiju, uznemirila je poslanike obje stranke.

Kongres SAD-a je prošle godine zahtijevao izradu izvještaja i on mu je dostavljen u petak. Iako je već bilo objavljeno da tu nema zaključaka, izvještaj o onome što vlada ne naziva NLO, već "Neidentifikovanim pojavama u vazduhu" (Unidentified Aerial Phenomena - UAP) ipak jeste prekretnica u proučavanju tog pitanja.

Američki zvaničnici koji su obavijestili novinare pod uslovom da im se ne objave imena, rekli su da "nema jasnih naznaka" da bi viđenja mogla biti povezana sa životom negdje u svemiru. Također, nema konačne veze viđenja s potencijalno nepoznatom tehnologijom protivnika SAD-a, poput Rusije ili Kine.

"Jasno je da moramo da se bolje osposobimo radi dalje analize preostalih zapažanja UAP-a, čak iako prihvatamo da postoje određena ograničenja u našoj (ljudskoj) sposobnosti da okarakterišemo i razumijemo neka zapažanja koja već imamo", rekao je jedan zvaničnik.

Izvještaj je objavljen na interentu i dostavljen obavještajnim odborima Predstavničkog Doma i Senata Kongresa SAD, uz dodatak koji je označen kao povjerljiv. Poslanici su prošle sedmice obaviješteni o istrazi. Jedna osoba koja je prisustvovala tom brifingu koji je također bio povjerljiv, i govorila pod uslovom da joj se ne objavi ime, rekla je da su poslanici dobili malo informacija pored onoga što je javno dostupno, i da su jedini video snimci koji su im bili prikazani, objavljeni još ranije.

Izvještaj navodi pet potencijalnih kategorija viđenih pojava, uključujući mogućnost protivnika SAD-a da lete, koristeći nepoznatu tehnologiju i pojave koje se prirodno događaju u atmosferi.

Ali samo jedan slučaj je kategorisan kao "gužva u vazduhu", a vjeruje se da je to bio veliki balon koji izduvavao. Ostali slučajevi nisu kategorisani zbog nedostatka informacija. To obuhvata i tri slučaja potencijalnog viđenja, zabilježenog video-snimcima sa kojih je uklonjena oznaka tajnosti te su objavljeni posljednjih godina.

Ministarstvo odbrane će tokom naredna tri mjeseca razviti novu strategiju za prikupljanje i praćenje informacija o potencijalnim viđenjima.

Zamjenica ministra odbrane Kathleen Hicks je rekla da izvještaj o UAP naglašava problem opasnosti od letova nad vojnim opitnim poligonima i poligonima za obuku, kao i u njihovoj blizini. Naložila je najvišem obavještajnom i bezbjednosnom zvaničniku Pentagona da uspostavi formalna sredstva za koordinaciju prikupljanja, izvještavanja i analize informacija o UAP. To tijelo bi također davalo preporuke o obezbjeđivanju vojnih poligona.

"Od ključne je važnosti da Sjedinjene Države održavaju sigurnost i bezbjednost operacija Ministarstva odbrane", napisala je ona u dopisu objavljenom u petak.

"U tom cilju, podjednako je važno da sve američke vojne vazduhoplovne posade i državno osoblje izvještavaju kad god avioni ili druga sredstva ometaju vojnu obuku. To uključuje uočavanje UAP i izvještavanje o njima".

Dio napora na prikupljanju podataka je "destigmatizacija onih koji su videli UAP" i podsticanje pilota da prijave što vide, čak i kada je to nevjerovatno.

"Veliki problem s UAP bila je kultura stigmatizovanja onih koji prijave da su ih vidjeli", rekao je u jednom intervjuu prošle sedmice poslanik Andre Carson, Demokrata, član Odbora Predstavničkog doma za obavještajna pitanja.

"To je uglavnom bilo pripisano utjecaju naučne fantastike".

Senator Marco Rubio, koji je, kao najvažniji Republikanac u Odboru Senata za obavještajna pitanja, dugo tražio da se više objavi o UAP, nazvao je izvještaj "važnim prvim korakom u pravljenju kataloga tih slučajeva, ali to je ipak samo prvi korak".

"Ministarstvo odbrane i obavještajne službe moraju da rade mnogo više prije no što zaista shvatimo da li te pojave predstavljaju razlog za duboku zabrinutost za državnu bezbjednost", rekao je Rubio.

federalna.ba/Beta

NLO UFO UAP SAD Senat Senat SAD kongres kongresmeni izvještaj
Elon Musk Ron DeSantis SAD
0 26.11.2022 09:46
Grčka dronovi SAD
0 26.11.2022 09:05
Engleska SAD Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022.
0 25.11.2022 22:16
Ukrajina SAD Ujedinjene nacije
0 23.11.2022 19:15
IOM izvještaj migranti
0 23.11.2022 15:43