Obilne kiše u Sloveniji izazvale probleme, na Kredarici pao snijeg

Obilne kiše u Sloveniji izazvale probleme, na Kredarici pao snijeg

Na planinskom vrhu Kredarica, na sjeverozapadu Slovenije, subotnje jutro osvanulo je sa snijegom i niskim temperaturama, dok su u ostatku zemlje zabilježene obilne kišne padavine.

Na vrhu Kredarica, gdje je u subotu ujutro temperatura iznosila tri stepena Celzija, u 8 sati izmjereno je 10 centimetara snijega, objavila je Agencija za životnu sredinu Slovenije (ARSO).

Snijeg je padao i na odmaralištu Kaninu, gdje su u sedam sati ujutro pala tri centimetra, dok je na Krvavcu, Vršicu i Uršljoj Gori zabilježena ledena kiša.

Prema prognozama ARSO-a, obilne padavine, koje su od četvrtka izazvale probleme u skoro cijeloj zemlji, zadržat će se u zapadnoj, centralnoj i južnoj Sloveniji.

Zbog obilnih padavina, u noći s petka na subotu povećan je vodostaj pojedinih rijeka u Sloveniji. Kako prenose lokalni mediji, izlila se rijeka Kupa, dok je u toku dana moguće izlijevanje i Ljubljanice i Krke.

ARSO je saopćio da će u poslijepodnevnim satima početi opadati vodostaj većine rijeka, što će se nastaviti i narednih dana.

Prema podacima Uprave za zaštitu i spašavanje Slovenije, vatrogasci su intervenisali na 284 lokacije. Angažovano je devet profesionalnih i 178 dobrovoljnih teritorijalnih vatrogasnih jedinica. Najčešće su intervenisali na području Ljubljane, Nove Gorice, Novog Mesta, Trbovlja, Celja i Postojne.

federalna.ba/AA

Slovenija padavine
Borut Pahor Slovenija Hrvatska
0 28.11.2022 13:53
Slovenija Bosna i Hercegovina kandidatski status Marko Štucin
0 18.11.2022 20:51
Nataša Pirc-Musar Slovenija izbori
0 13.11.2022 20:35
Slovenija izbori
0 12.11.2022 09:00