videoprilog Adise Smailagić (Dnevnik 2)

Obilježeno 20 godina od terorističkih napada 11. septembra

Minutom šutnje za skoro tri hiljade poginulih, uz učešće predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena, u New Zorku je obilježena 20. godišnjica terorističkih napada na Svjetski trgovački centar.

Komemoracija u New Yorku, gdje su zastave danas bile na pola koplja, započela je na mjestu gdje su se nekad nalazile dvije zgrade WTC-a takozvani "Blizanci",  a gdje su danas izgrađeni Nacionalno spomen obilježje i muzej 11. septembra.

Osim predsjednika Bidena i njegove supruge Jill Biden, komemoraciji u New Yorku prisustvovali su, zajedno sa suprugama, bivši predsjednici Barack Obama i Bill Clinton.

Bivši predsjednik George W. Bush je zajedno s potpredsjednicom Kamalom Harris prisustvovao komemorativnom skupu u Pennsylvaniji, dok bivši predsjednik Donald Trump nije prisustvovao niti jednom od skupova.

Tokom ceremonije, koja je emitirana uživo, održana je minuta šutnje za one koji su izgubili živote u napadima, imena žrtava jedno po jedno čitale su njihove porodice i rodbina. Učesnici svečanosti ostavili su cvijeće na spomen mjestu u znak sjećanja na svoje najmilije.

Poznati pjevač iz New Jerseyja Bruce Springsteen simbolično je u 9:03 sati, kada je drugi avion udario u WTC, otpjevao pjesmu "I'll See You In My Dreams" (Vidjet ću te u mojim snovima).

Biden nije govorio na svečanosti, a svom videu objavljenom iz Bijele kuće povodom 11. septembra, poručio je: "Bez obzira koliko vremena prolazi, ove komemoracije vraćaju bol kao da smo vijest dobili prije nekoliko sekundi."

Američki predsjednik potom je sa suprugom napustio New York kako bi prisustvovao ceremonijama održanim u Shanksvilleu, Pennsylvania, te u Pentagonu.

Potpredsjednica Kamala Harris je tokom obracanja u Shanksvilleu govorila o hrabrosti putnika koji su se nalazili u otetom avionu.

"Hrabrost onih koji su bili na letu 93 govori nam mnogo o snazi američkog naroda", poručila je Harris.

Jedanaestog septembra 2001. godine u jutarnjim satima dogodili su se koordinirani teroristički napadi Al-Kaide na New York i Washington koje je izvelo 19 pripadnika Al-Kaide s četiri oteta putnička aviona na transkontinentalnim letovima s istočne na zapadnu obalu SAD-a. Dva aviona su se zabila u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, treći u Pentagon, dok je četvrti avion pao u Somerset Countyju u Pennsylvaniji. U dva napada poginulo je oko tri hiljade osoba.

Borba protiv Al-Kaide i Osame bin Ladena u Afganistanu počela je nepunih mjesec dana nakon napada. Osama bin Laden je ubijen deset godina kasnije, 11. maja 2011. godine.

federalna.ba/AA

godišnjica terorizam teroristički napad SAD
Južna Koreja SAD rakete zemlja-zemlja
0 05.10.2022 07:51
SAD Južna Koreja Sjeverna Koreja
0 04.10.2022 16:57
SAD Joe Biden Rusija Ukrajina aneksija
0 30.09.2022 18:02