Obilježena 30. obljetnica stradanja hrvatskog naroda na Kupresu
(Izvor: Fena/Mario Lončar)

Obilježena 30. obljetnica stradanja hrvatskog naroda na Kupresu

U organizaciji općine Kupres i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Kupres, u nedjelju je obilježena 30. obljetnica stradanja hrvatskog naroda na kupreškoj visoravni 1992. godine.

Središnji dio obilježavanja obljetnice pod nazivom "U spomen žrtvama hrvatskog naroda na Kupresu" započeo je polaganjem vijenaca na spomen obilježju Hrvatskog naroda za sve žrtve 2. svjetskog rata i Domovinskog rata u Kupresu.

Vijence su položila izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata HV i HVO-a, hrvatskih političkih stranaka, općinskih, kantonalnih, odnosno državnih predstavnika vlasti i gradova prijatelja općine Kupresa.

U crkvi sv. Obitelji u Kupresu služena je sveta misa sa zajedničkim opijelom za sve poginule i sahranjene na kupreškoj visoravni koju je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju svećenika vrhbosanskog i kupreškog dekanata.

"Na današnji dan prisjećamo se pada Kupresa te 160 poginulih i nestalih Hrvata na kupreškoj visoravni, samo dva dana nakon što je uspostavljeno Hrvatsko vijeće obrane (HVO). Pad Kupresa trajan je simbol patnje i stradanja, ali i hrabrosti i odanosti hrvatskih branitelja", poručili su branitelji s Kupresa.

Program obilježavanja 30. obljetnice započeo je u subotu  polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća svijeće na spomen obilježjima Suho Polje, Kupreško Polje i na spomen obilježju Vukovarcima te posjetom Donji Malovan kod Kupresa gdje su položeni vijenci i na spomeniku Ivici Opačku, prvome nastradalom hrvatskom branitelju na kupreškoj bojišnici.

Nastavljen je u nedjelju ujutro u 5:15 memorijalnom utrkom od Tomislavgrada do Kupresa uz posjet spomen obilježjima koji se nalaze na prometnici prema Kupresu s ciljem u 10:15 sati pred središnjim spomenom obilježjem u Kupresu.

Organizatori ove utrke su Udruga maratonaca "Heroji ne umiru" Srednjobosanskog kantona i Sisačko-moslavačke županije i Atletski klub "Puls" iz Tomislavgrada, a podržali su je općine Tomislavgrad i Kupres.

Borba za Kupres bila je jedna od prvih velikih bitki u Domovinskome ratu u Bosni i Hercegovini. Počela je 3. travnja i trajala je sedam dana.  

Hrvatski branitelji se tradicionalno, 10. travnja prisjećaju 160 poginulih i nestalih Hrvata u borbi protiv srpske agresije 1992.

federalna.ba/Fena

Kupres obljetnica
Kupres mljekara
0 23.03.2022 17:18
kum obljetnica
0 04.03.2022 19:59
Kupres FBiH PU Mrkonjić Grad
0 12.01.2022 09:28
Kupres snijeg zimska turistička sezona
0 15.12.2021 18:43