videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Dnevnik 2)

Obilježena 28. godišnjica stradanja civila u Stupnom Dolu kod Vareša

U Stupnom Dolu kod Vareša obilježena je 28. godišnjica od stravičnog zločina. Na današnji dan pripadnici specijalne jedinice "Maturice" i "Apostoli" brigade HVO-a "Josip ban Jelačić" iz Kiseljaka, ubili su 38 civila, među kojima 17 žena i petero djece, te spalili selo.

Korak po korak, majka Hajrija došla je do mezara svoje kćeri i unučadi, mučki ubijenih prije 28 godina u Stupnom Dolu.

Tada je ubijeno još 35 žitelja Stupnog Dola, a selo spaljeno. Fuad Mahmutović svjedočio je tom užasu, tada je imao 11 godina.

„U mojoj kući, kući moga dede ubijeno je dosta civila, zaklano, živih spaljeno. Bili smo djeca, ali i nas su bacili da živi izgorimo. Preživjeli smo, tu smo, živimo radimo, vodimo svoj život“, priča Fuad Mahmutović, svjedok zločina u Stupnom Dolu.

Dok je vršen zločin u Stupnom Dolu, oko 300 muškaraca, vareških Bošnjaka, zatočeno je u sportskoj dvorani osnovne škole, gdje su zlostavljani i mučeni. Pravda za ovaj zločin samo je djelomično postignuta, kažu mještani. Žrtve će biti upamćene. Na neka pitanja odgovori izostaju, ali život ide dalje.

“Kad god pomislim na Stupni Do i kad krećem i kad odlazim samo jedno pitanje: zašto? Pa tri puta zašto: zbog koga, zbog čega i za koga? Još tražim odgovor”, kazao je Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš (HDZBiH).

“Nadam se da se zlo više neće ponoviti, ali opet mislim da vremena, posebice ideje i ideologije koje su oko nas vazda imaju uperen zao pogled prema Bosni i Hercegovini, u tom smislu se svi skupa trebamo suprotstaviti”, poručio je prof. dr. Spahija Kozlić, premijer ZDK-a po ovlaštenju (SDA).

Žrtvama je danas odata počast organiziranjem pohoda “Trasa spasa”, polaganjem cvijeća na spomen-česmu u središtu Stupnog Dola, te obilaskom mezarja i prigodnim vjerskim programom.

„Poslao bih samo poruku da se ovo nikad nikome više ne dogodi i da živimo u miru i slozi“, istakao je Emir Likić, predsjednik Mjesne zajednice Stupni Do.

Za zločin u Stupnom Dolu osuđeni su Ivica Rajić, Miroslav Anić i Dominik Ilijašević Como, a spomenut je i kao dio udruženog zločinačkog poduhvata u pravosnažnoj presudi Haškog trubunala šestorici političkih i vojnih vođa samoproglašene Herceg-Bosne.

federalna.ba

Stupni Do ratni zločini ratni zločin zločin
Sud BiH presuda zločin Kotor-Varoš
0 29.09.2023 13:08
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari ratni zločini Ukrajina Etiopija Sirija Južni Sudan Emir Suljagić
0 10.09.2023 10:19
Tužilaštvo BiH optužnice ratni zločini
0 07.09.2023 07:54
Jakov Milatović ratni zločini Herceg-Novi Crna Gora
0 30.08.2023 19:54
Sudan ratni zločini
0 14.08.2023 13:54