videoprilog Adisa Mujdanovića (Federacija danas)

Obilježen Međunarodni dan podizanja svjesnosti o opasnostima od mina

Na projektu deminiranja Brčko sjever 1 obilježen je Međunarodni dan podizanja svjesnosti o opasnostima od mina i pružanja pomoći u protivminskom djelovanju. U BiH je od mina očišćeno 3.300 kvadratnih kilometara površine, ali je ostalo još dosta posla – očistiti blizu 1.000 kvadratnih kilometara sumnjivih površina do 2027. godine.

Od kraja rata u Bosni i Hercegovini je od mina stradalo više hiljada osoba. Posao deminiranja je veoma težak, o čemu govori i da su 154 deminera stradala od mina.

„Moramo ih u narednom periodu pomoći u ostvarivanju svojih prava kroz zakonske norme, gdje ćemo kao Centar za uklanjanje mina pružiti svu pomoć“, kazao je Saša Obradović, direktor Centra za uklanjanje mina u BiH.

30 godina nakon rata dug  je period čekanja da površine u BiH budu oslobođene od mina. Postavljeni su ciljevi: Brčko bez mina do 2024., a cijela BiH do 2027. godine.

„Ja se iskreno nadam da nećemo imati više nikakvih zapreka koje će spriječiti sve nas koji radimo na tome, pogotovo deminere koji rade na terenu, da završe posao u zadanom roku“, istakla je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević (HDZ BiH).

Deminiranje nije važno samo u kontekstu sigurnosti stanovništva i korištenja poljoprivrednog zemljišta, nego i kao važna aktivnost koja će pomoći u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, prije svega u oblasti saobraćajne komunikacije.

„Na osnovu aktivnosti koje se i ovdje provode imat ćemo mogućnost da Brčko postane trimodalno transportno čvorište koje će zajedno sa mostom, lukom i autoputevima koji se planiraju omogućiti bolji ekonomski napredak na ovom području“, naveo je Michael Scanlan, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Bez pomoći međunarodne zajednice - prije svega Norveške, Švicarske i SAD-a - posao deminiranja u BiH išao bi mnogo teže. Zato će 11. aprila biti upriličena donatorska konferencija, čiji cilj je osigurati dodatna sredstva za oslobađanje BiH od mina.

federalna.ba

mine deminer demineri deminiranje