Dan državnosti BiH u Banjaluci: Pokazati zajedništvo pružanjem ruke

Prvi put od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u četvrtak je u Banjaluci obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine, svečanom akademijom koju je organizovala banjalučka Gradska organizacija Socijaldemokratske partije BiH.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, rekao je da je srećan, zadovoljan i ponosan na Gradsku organizaciju SDP-a u Banjaluci koja je upriličila ovaj događaj.

"Smatram da je ovo zaista prigodan datum da pokažemo da poštujemo ono što je krenulo prije 900 godina u BiH, Povelje Kulina bana, pa preko onoga što je radilo 247 vijećnika ZAVNOBiH-a. Smatram da ne postoji niko u ovoj zemlji ko može imati bilo šta protiv onoga da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska, zemlja zbratimljenih naroda, u kojoj ćemo svi biti jednaki na svakom pedlju ove zemlje", poručio je on.

Dodao je da je to poruka koju želi da pošalje SDP BiH, navodeći da će oni biti glas razuma i pružena ruka za svaki kompromis koji će ići u pravcu "da shvatimo da je ovo naša zajednička domovina u kojoj ćemo se svi osjećati kao u svojoj kući, jedna kuća za sve nas".

Istakao je da je ovo vrijeme kada ne trebamo tražiti različitosti nego pokazivati zajedništvo na ovakav način, civiliziranim pristupom, razgovorom, pružanjem ruke.

"Mislim da više mi političari pravimo taj nekakav razdor nego građani", rekao je on.

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, čestitao je Dan državnosti svima širom BiH i onima koji ne žive u BiH.

"Prvi put u postdejtonskoj BiH, dobrodošli u Banjaluku na Dan državnosti. Bez puno priče i filozofije, tvrdili su da ne može, tvrdili su da nećemo, evo im odgovora iza mene, BiH, i vrlo jasna rečenica ili ćemo propasti zajedno ili ćemo uspeti zajedno, ja sam za uspeh. Iz Banjaluke večeras od SDP-a poruke mira i zajedništva", kazao je on.

Komentarišući probleme s kojima se susreo prilikom organizacije ovog događaja u Banjaluci, rekao je da "kada hoćete nešto da uradite nije ništa komplikovano, treba samo malo hrabrosti i biti malo Bosanac i Hercegovac, tvrdoglav i sve to ide".

Alija Tabaković, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) zahvalio je Banjalučanima i Vojinu Mijatoviću, koji je organizator sa SDP-om i čestitao Dan državnosti BiH.

"Ovo je prelijep događaj, hvala organizatorima i nadam se, ako Bog da, da će biti sve više ovakvih i sličnih aktivnosti. Ovo je nešto što spaja sve građane, nema ništa što je nacionalno. U ovom momentu, kada je uzavrela politička situacija, bitno je da bude ovakvih i sličnih događaja koji će povezivati narode, a ne dijeliti ih", kazao je Tabaković.

federalna.ba/AA

Banja Luka Dan državnosti BiH
studentska inicijativa Zenica Banja Luka Maslovare Bistričak
0 16.05.2023 20:03
Dan Evrope Evropska noć muzeja Banja Luka
0 14.05.2023 13:37
Mreža Prijedor Banja Luka autoput
0 09.05.2023 22:04
Besmrtni puk Banja Luka Dan pobjede nad fašizmom
0 09.05.2023 17:08