videoprilog Adise Alić (Dnevnik 2)

Obilježavanje Nedjelje Crvenog križa u Travniku: 'Svi smo mi ljudi'

Ljubaznost vraća dostojanstvo ljudima, a svako dobro djelo se računa. Ovo je, između ostalog, moto kojim se vode članovi jedne od nastarijih organizacija u našoj zemlji - Crvenog križa.

U znak rođenja Henrija Dunanta, osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog križa i prvog dobitnika Nobelove nagrade za mir, u Travniku je počelo je obilježavanje Nedjelje posvećene značaju ove organizacije, čija je misija pomoć ugroženima i spašavanje života. Pod sloganom „Svi smo mi ljudi“ želi se ukazati na značaj društvenog aktivizma, solidarnosti i međusobnog pomaganja.

Edukacija građana i pružanje pomoći unesrećenima samo su dio aktivnosti koju svakodnevno provodi više od 3.000 volontera i preko 25.000 članova, najveće organizacije, sa 110-godišnjom tradicijom u BiH. Ove sedmice slave posvećenost službi humanosti u svojim lokalnim zajednicama.

„Ono što me drži kao volontera Crvenog križa jeste ta humana strana i ono što ja mogu doprinijet svojoj zajednici i ljudima oko sebe“, kaže volonter Crvenog križa Nedžma Sefer.

„Većinom budem ispunjen ponosom zato jer sam pomogao nekome, a ta osoba, njoj to mnogo znači, pa je onda i meni to nešto veliko“, priča volonter Crvenog križa Nedim Muslimović.

Upravo najponosniji na svoje volontere, podsjećaju na sve veću potrebu za humanošću, u vrijeme odgovora na prirodne i druge katastrofe. Njihov značaj pokazao se u doba pandemije, kroz podjelu humaniratne pomoći, ali i psihosocijalnu pomoć te rad s migrantima i izbjeglicama, kojima su najčešće i prva ruka spasa.

„Želimo da poručimo svima da je upravo ljudska dimenzija, humanost najveća vrlina koju mi prenosimo na građane u raznoj vrsti potreba“, istakao je Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa FBiH.

Iako su najsnažniji partner građanima u odgovoru na razne vrste kriznih situacija, sistemska podrška vlasti provedbi njihove misije, kažu, nije dovoljna, poput izostanka pomoći dobrovoljnim darivateljima krvi u njihovoj najhumanijoj misiji spašavanja života.

„Ne mogu ostvariti pravo na besplatnu markicu zdravstvenog osiguranja, a mi u Crvenom križu smatramo da je to iznimno važno da nagradimo ljude za višestruko davanje“, kaže Danijel Čakarić, sekretar Crvenog križa općine Travnik.

Uz poziv na veću podršku i solidarnost u odnosu na sve veće izazove, najavljuju da u misiji humanosti neće odustati. Osim dodjele toplih obroka i kućne njege, nastavljaju akcije darivanja krvi, a podrška najmlađima stići će i kroz darove svim porodilištima u Federaciji.

federalna.ba

Crveni križ Crveni polumjesec Crveni Križ BiH Crveni križ Federacije BiH Crveni krst Travnik