videoprilog Mirele Čanović (Dnevnik 2)

Godišnjica zločina na Kapiji, dana kad je ubijena tuzlanska mladost

Dvadeset devet je godina od masakra na Kapiji, dana kada je ubijena tuzlanska mladost i jednog od najtežih zločina počinjenog nad civilima Tuzle. Granatom ispaljenom s položaja Vojske RS-a na planini Ozren, ubijena je 71 osoba, a više od 200 je teže ili lakše ranjeno. Dječaci, djevojčice, mladi. Najmlađi među njima - dvoipogodišnji dječak Sandro. Njima u spomen, mnogobrojne delegacije i građani položili su vijence i cvijeće. Za zločin na Kapiji, po zapovjednoj odgovornosti, osuđen je bivši general Vojske RS-a Novak Đukić. Godinama slobodan u Srbiji.

„Svaka godina liči jedna na drugu u potpunosti, tuga i bol su uvijek prisutni i šta god radili, gdje god se kretali, idu skupa s nama. Nikada se ne mogu osloboditi toga, niti to može bilo kakva terapija, lijekovi, bilo kakvi razgovori, to je stalno prisutno“, govori Hilmija Bučuk, otac ubijene Lejle Bučuk.

Samo jedna je ovo od nikada do kraja ispričanih priča o boli roditelja, braće, sestara, prijatelja 71 jednog mladića i djevojke, koji su 25. maja 1995. ubijeni na tuzlanskoj Kapiji. Stoga je za njih i sve istinoljubive ljude, negiranje Kapije i činjenica da je jedini osuđeni, Novak Đukić još na slobodi, uvreda i dodavanje soli na ranu.

„Bila bi mala satisfakcija kao i za neke druge slučajeve da se to riješi i da makar smiraj nađu ova nevina djeca“, kaže Mirsad Ahmetašević, amidža ubijene Edine Ahmetašević.

Danas su na komemoraciji hiljade građana Tuzle, predstavnika svih nivoa vlasti, institucija, udruženja, odali počast ubijenim, njihovim najbližim pružili podršku, ali i podsjetili da je istina o Kapiji ono za šta se treba i mora nastaviti boriti.

„Sjećam se tog maja 1995. Dan prije toga sam bio na tom mjestu gdje je pala granata i Bog je odlučio da sutradan ne budem tu. Nažalost, 71 osoba je bila i, nažalost, nema ih više nikad, ali ima u našim srcima i mi ih pamtimo“, rekao je Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH (BH zeleni).

„Istina i pravda uvijek će pobijediti. Dokaz tome je i Rezolucija UN-a o gencidu u Srebrenici. Siguran sam da će pravda dostići Novaka Đukića i sve druge koji su počinili zločine bilo gdje i bilo kada. Jedino ta istina i vjera u pravdu mogu doprinijeti da naša država doživi prosperitetnu budućnost“, poručio je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle (SDP).

To je proces koji je u našoj zemlji mukotrpan i spor. U slučaju Đukića iscrpljene su pravne mogućnosti, no ne i političke, jer postoje mehanizmi poput reciprociteta, ali je prethodno potrebno postići saglasnost na nivou državnih institucija.

„Kada ste u situaciji da radite u institucijama države s ljudima koji i dalje predstavljaju politiku koja je dovela i do ovoga, onda znate gdje smo. Na nekim stvarima, kao što je Đukić, kao što je Kapija, Srebrenica, kao što je masa stvari vezana za tragediju i ovih ljudi i ovih prostora, tu nema konsenzusa. O čemu da postižemo konsenzus, oko čega da se dogovaramo, oko toga šta ćemo s Đukićem? Čovjek je zločinac i treba da bude u zatvoru, a ne da slobodno šeta“, istakao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH (DF).

Komemorativno obilježavanje godišnjice bit će završeno oglašavanjem sirena u 20 sati i 55 minuta, tačno vrijeme kada je prije 29 godina granata pala na Kapiju. Na području TK, 25. maj je proglašen Danom žalosti.

federalna.ba

Tuzlanska kapija Novak Đukić
Tuzlanska kapija Željko Komšić Novak Đukić
0 25.05.2024 18:31
Grad Tuzla Tuzlanska kapija
0 25.05.2024 14:30
Tuzlanska kapija godišnjica ratni zločin
0 25.05.2023 22:17
Selim Bešlagić Tuzlanska kapija
0 25.05.2023 17:29