videoprilog Ivane Mišković (Federacija danas)

Obilježavanje 200. godišnjice osnivanja prve pučke škole u BiH

Uskoro se obilježava 200. godišnjica osnivanja prve pučke škole u Bosni i Hercegovini. Školu je izgradio fra Ilija Starčević u Tolisi, naselju pokraj Orašja te je ususret ovom velikom jubileju osnovan Organizacijski odbor za obilježavanje obljetnice. Kako je godišnjica ove ustanove vrlo bitna za toliški kraj, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, program obilježavanja iste bit će na najvišoj razini a odvijat će se sve do kraja tekuće godine.

Program obilježavanja 200. obljetnice započinje najesen i bit će dostojno obilježena uz mnoštvo sadržaja.

''Znanstveni skupovi, okrugli stolovi, trebaju izaći tri književna djela, bogat program učenika i djelatnika osnovnih škola u Orašju u koje će bit uključeni svi učenici osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini, tiskat će se prigodne poštanske markice i realizirat će se nama bitni kapitalni projekti za školu i samostan'', kaže Mario Oršolić, predsjednik Organizacijskog odbora 200. obljetnice.

Dio Organizacijskog odbora su i Osnovna škola fra Ilije Starčevića u Tolisi, koja danas nosi ime po svom osnivaču te Franjevački samostan u Tolisi.

''Danas je škola vrlo uspješna odgojno obrazovna ustanova, sa upisanih 182 učenika podijeljenih u 13 odjela i 2 pripremna odjela te 47 djelatnika'', govori Nataša Oršolić, ravnateljica OŠ fra Ilije Starčević Tolisa.

''Mi smo dio organizacijskog odbora zbog jedne činjenice da bosanski fratri, franjevci, ujaci, kroz cijelu povijest, a i danas, uvijek su bili za narod, sa svojim narodom, za Bosnu i Hercegovinu, koliko god to netko ne želio priznati'', rekao je  fra Mario Jurić, gvardijan Franjevačkog samostana u Tolisi.

Fra Ilija Starčević omogućio je djeci Posavskoga kraja osnovno obrazovanje, bio je promicatelj školstva, a spada i u najznamenitije franjevce Bosne Srebrene u 19. Stoljeću. Stoga će ova 200. obljetnica biti iznimno važna za Posavinu, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

federalna.ba/Ivana Mišković

200 godina prva pučka škola Bosna i Hercegovina
zagađenje zraka istraživanje Bosna i Hercegovina
0 01.07.2022 13:54
Bosna i Hercegovina Predstavnički dom Parlamenta BiH Nacrt budžeta
0 27.06.2022 07:34
hadž Bosna i Hercegovina
0 23.06.2022 11:30
FIFA rang lista Bosna i Hercegovina
0 23.06.2022 11:16
europarlamentarci EU Bosna i Hercegovina
0 21.06.2022 21:38