Prilog: Amra Ličina

Obilježavamo Dan Evrope, Dan Zlatnih ljiljana, Dan pobjede nad fašizmom i Dan logoraša – ujedinjeni kroz generacije

Širom Bosne i Hercegovine, polaganjem cvijeća na spomen-obilježja, svečanim akademijama, tribinama i radionicama, danas je obilježen Dan Evrope, Dan Zlatnih ljiljana, Dan pobjede nad fašizmom i Dan logoraša. Posebno je istaknuta veza među ovim danima, a to je davanje značaja ostvarenim pobjedama i veličanje antifašizma.

Dan Evrope obilježen je širom Bosne i Hercegovine prigodnim programima u skladu sa motom Evropske unije da zajedno slavimo bogatstvo kulture, tradicije i naslijeđa našeg kontinenta. U skladu s ovim, Direkcija za evropske integracije BiH, pod sloganom “Ujedinjeni kroz generacije”, organizovala je druženje sa učenicima sarajevskih osnovnih škola povodom Dana Evrope. Elvira Habota, direktorica Direkcije, ukazala je na značaj obilježavanja Dana Evrope:

„Jedan od događaja koji smo željeli da podijelimo sa mladim generacijama i onim malo starijim je ovaj, jer bez obzira što svaka generacija nosi sa sobom različitu perspektivu i prioritete, ipak dijelimo zajedničke vrijednosti koje su veoma važne, a to su evropske vrijednosti.„

Bosna i Hercegovina već ostvaruje značajne koristi od svog partnerstva s Unijom kroz bolju infrastrukturu, trgovinske, poslovne i obrazovne mogućnosti. Postoji interes s obje strane za napredak u proširenju, ali to ne znači da se uslovi za članstvo mogu mijenjati. Elvira Habota, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH:

„Institucije i vlasti vrlo brzo će biti ponovno predmet redovnog izvještavanja Evropske komisije na jesen i do tada bi bilo dobro da što više uradimo i da uradimo što više propisa, koji su iz 14 ključnih prioriteta te su dio osam koraka iz Izvještaja Komisije iz 2022. godine. Veoma je važno da zakone koje trebamo usvojiti i koji spadaju u 14 ključnih prioriteta, kao što je Nacrt zakona o sudovima i ostali zakoni koji su bili na Vijeću ministara, budu završeni.“

Ujedno danas sa Danom Evrope, u Bosni i Hercegovini je obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović i Željko Komšić, uputili su čestitke povodom Dana Zlatnih ljiljana. Komšić je podsjetio da ljiljani ni u najtežim danima za ovu državu nisu ustuknuli:

"Naša borba i spremnost na žrtvu podsjećaјu na časnu borbu za slobodu i mir u Bosni i Hercegovini, a ljiljani podsjećaju na to da nismo ustuknuli pred neprijateljem. Naša hrabrost je inspiracija svim generacijama, a sjaj ljiljana na našim prsima osvjetljuje našoj djeci put u nova vremena."

Predsjedavajući Predsjedništva Denis Bećirović također je uputio čestitku građanima Bosne i Hercegovine.

„Rame uz rame sa najboljim sinovima i kćerima Armije Republike BiH, zlatni ljiljani su vodili brojne presudne bitke širom naše domovine. Izvojevali su velike pobjede, kako bismo danas živjeli u slobodnoj i nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini. Zahvalan sam svim pripadnicama i pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, i s ponosom im čestitam Dan Zlatnih ljiljana."

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je, povodom Dana Zlatnih ljiljana, prisustvovao svečanoj Akademiji koja je upriličena u Bugojnu:

„Nisu slučajno dobitnici najviših ratnih priznanja izabrali deveti maj da bude njihov dan. To je dan koji se obilježava i kao Dan pobjede nad fašizmom, to je Dan Evrope, te potvrda da su svi pripadnici Armije RBiH vodili časnu i pravednu borbu – borbu za svoj narod, sve narode BiH, za Bosnu i Hercegovinu.„

Na Dan pobjede nad fašizmom, članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar obišli su jutros Partizansko spomen-groblje i odali počast palim antifašistima. Semir Drljević Lovac, ratni komandant, kazao je ovom prilikom da u BiH postoje dvije vrste antifašizma:  

„Danas imamo istočni, moskovski, i zapadni antifašizam. Nekada je to sve bilo jedno i jedan cilj imali. Nažalost, konstanta je borba za antifašizam, pravnu državu gdje bi mi trebali biti pred zakonom svi isti, ljudska prava i demokratiju – da imamo pravo na različito mišljenje. Upravo fašizam uskraćuje to.“

Šerif Špago, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kazao je da današnji datum ima višestruki značaj:

Mi danas imamo i dan dobitnika najvećih ratnih priznanja – Zlatnog ljiljana, znači danas obilježavamo dan najboljih i najhrabrijih boraca Armije RBiH i MUP-a RBiH. Također, danas obilježavamo i Dan Evrope. Mi kao država BiH stremimo i radimo da postanemo dio demokratske evropske porodice.“

Cvijeće je položeno i u Spomen-parku na Vracama. Esad Tuzović, iz Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Općini Centar Sarajevo:

„Antifašizam se više ne može prepoznavati u borbama, kao što je to bilo prije i mi fašističke ideologije moramo prepoznavati danas.“

Proslavu Dana pobjede nad fašizmom Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS, iskoristio je za negiranje genocida u Srebrenici kao i institucija BiH:

„Srbima predstoji još jedna borba za slobodu, a to je borba za slobodu od BiH i njenog postojanja. To je nama nametnuto i ne daje nikakve rezultate, a i međunarodna zajednica je užasno nestrpljiva oko svega toga.“

Povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope, Dana Zlatnih ljiljana i Dana logoraša, delegacija Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona danas je, u okviru centralnog obilježavanja u Tuzli, odala počast i položila cvijeće na kompleks spomen-obilježja na Slanoj Banji u Tuzli. U okviru obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, u Banjoj Luci je organizovan marš Besmrtnog puta. Učesnici marša su na Trgu palih boraca položili vijence na Spomenik žrtvama fašizma.

Dan Evrope Dan Europe Dan Zlatnih ljiljana Dan pobjede nad fašizmom Dan logoraša
Marš besmrtnog puka Dan pobjede nad fašizmom Milorad Dodik
0 09.05.2024 19:33
EU Johann Sattler Benjamin Sturtewagen Dan Evrope
0 09.05.2024 11:46
Kanton Sarajevo delegacija Šehidsko mezarje Kovači Dan pobjede nad fašizmom
0 09.05.2024 11:00