videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Obilje snijega na Kupresu nagovještava dobru sezonu

Zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima ove godine je skijaška sezona na Kupresu počela znatno ranije od prošlogodišnje. Uz obilje snijega i po ne baš ugodnom vremenu sezonu je prvi otvorio Ski centar „Kraljica“, dok će Adria-Ski prve goste dočekati u subotu, 18. prosinca.

Premda je prometovanje preko prijevoja Borova glava, između Livna i Šujice, bilo gotovo nemoguće, zaljubljenici u bijeli sport jedva su dočekali početak sezone i pohrlili na, njima dobro znanu, Kuprešku visoravan.

„Dolazim iz Knina. Prvi nam je dan ovdje, pada dosta snijega, ali dobro je. Bitno da smo ovdje, a valjda ćemo se uspjet i odskijat“, priča Boris Lozančić.

„Ovo je jako fina aktivnost, malo se pokrenem jer stalno sjedim zbog posla pa jako dobro dođe“, kaže nam Aziz Fazlibegović iz Bugojna.

„Osjećamo se predobro, nadamo se da je staza dobra. Jedva smo izašli autom, ali uspjeli smo. Imali smo dosta problema, ali bolje je, samo nek pada“, poručuju Jure i Luka iz Mostara.

Kažu da bi, ako treba, došli pješice i iz Mostara, a i Ski centar vodi jedan Mostarac. Što ga je dovelo na Kupres i planinu Stožer?

„Prvenstveno sam došao na ovu planinu radu ljeta, jer ova planina je ljepotica koja ima 365 izvora vode, 12 hektara borovnice i malina, koja ima tako divne staze, biciklističke, quad, za konje“, ističe Želimir Marić, direktor Ski centra „Kraljica“ Kupres.

I on, a i vlasnik Sportsko rekreacijskog centra „Adria-Ski“ Zvonko Bagarić očekuju dobru sezonu jer je snijeg prvi put nakon 10 godina pao početkom prosinca.

„Pustili smo i proizvodnju snijega, tako da ćemo ovih nekoliko dana napuniti staze snijegom i onda, s obzirom na to da su se ljudi cijepili, da će imat covid putovnice, očekujemo ovu sezonu bolju nego što je bila prošle godine“, dodaje Bagarić.

Na ovom skijalištu sezona počinje u subotu, 18. prosinca. Gravitira mu cijela Dalmacija, od Zadra do Dubrovnika, te Hercegovina. No, kako je korona prošle godine zatvorila većinu europskih skijališta, Čajušu su pohodili skijaši iz cijele Bosne, pa i oni iz država Europske unije.

federalna.ba

Kupres snijeg zimska turistička sezona