Obhođaš: Gasa ima i bit će ga, naši građani su sigurni
(Izvor: EPA/dpa/Sergey Dolzhenko)

Obhođaš: Gasa ima i bit će ga, naši građani su sigurni

Ibrahim Obhođaš, član Nadzornog odbora KJKP Sarajevogas, kazao je da gasa ima i da će ga biti i da je i dalje najjeftiniji ekološki energent na tržištu, te da su naši građani sigurni.

- Poučeni iskustvom od prošle zime, kada su naši građani bili u neizvjesnosti da li će ostati bez grijanja u periodima kada je vanjska temperatura zraka bila izuzetno niska, KJKP Sarajevogas d.o.o Sarajevo je krenuo u pripreme i dogovore sa partnerima u gasnom sektoru BiH, kao i s nadležnim ministarstvom Vlade KS, tako da smo u Sarajevogasu proveli ljeto intenzivno radeći da ovu sezonu dočekamo što spremnije - istakao je Obhođaš.

Po njegovim riječima, pokrenute su dvije važne aktivnosti, jedna je zakonski osigurati mogućnost nabavke dodatnih količina gasa na tržištu, kada sistem bude pod pritiskom povećane potrošnje, ali se razmišljalo i o opciji pravljenja ili iznajmljivanja skladišta gasa. 

- Vezano za prvu aktivnost, a u dogovoru sa našim vlasnikom Vladom Kantona Sarajevo, dogovorena je mogućnost nabavke dodatnih količina gasa na tržištu u slučaju potrebe, ali i povoljnih cijena, s obzirom da su nabavljene i značajne količine alternativnih goriva za potrebe grijanja u Kantonu Sarajevo. Važno je istaći da KJKP Sarajevogas i dalje ima višestruko nižu cijenu prirodnog gasa od zemalja zapadne Evrope - rekao je Obhođaš. 

Kako je naveo, provjerene su i moguće opcije za skladištenje prirodnog gasa u Mađarskoj, ali i Turskoj,s obzirom da su skladišni kapaciteti u zemljama okruženja popunjeni. 

Dugoročno rješenje je izgradnja skladišta, smatra Obhođaš, precizirajući da postoji adekvatna lokacija u napuštenom rudniku soli Tetima, međutim zbog neslaganja lokalne zajednice, odnosno Tuzlanskog kantona, ovaj kapitalni projekat od značaja za FBiH nikada nije mogao biti realizovan.

- Takav projekat zahtjeva vrijeme i značajna sredstva, ali mi ćemo nastaviti da lobiramo aktivno sa ostalim partnerima. Također, mi u Sarajevogasu nastavljamo podržavati projekte alternativnih pravaca snabdijevanja, kao i opcije LNG terminala u Pločama koji je bio u ozbiljnom razmatranju - naglasio je Obhođaš. 

federalna.ba/Fena

gas Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina cijena nafte
0 08.12.2022 09:15
Moldavija gas Rusija
0 04.12.2022 14:59
učenici računar Bosna i Hercegovina
0 30.11.2022 12:22
Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine Institut za nestale osobe BiH Srbija Crna Gora Bosna i Hercegovina
0 29.11.2022 17:55
Denis Bećirović Jan Waltmans Nizozemska Bosna i Hercegovina
0 29.11.2022 17:22