videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

NSRS ove srijede o zaštiti ćirilice

Ove srijede zasjeda Narodna skupština Republike Srpske. Hitna sjednica i jedna tačka dnevnog reda - Prijedlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma. Datum nije slučajnost. Sutra bh. entitet Republika Srpska i Srbija prvi put zajedno proslavljaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Podrška stiže i od opozicije. Etiketa izdajnika, ipak, nije ugodna.

Svi veliki narodi zaslužuju da obilježavaju praznike i datume kako oni to misle i trebaju. Ovako je Milorad Dodik prokomentarisao novouspostavljeni praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Priče o teritorijalnoj ekspanziji nazvao je lažima, koje služe isključivo za zastrašivanje. 

“Oni koji to pokazuju kao neku teritorijalnu ekspanziju apsolutno su usmjereni ka tome da podvaljuju i lažu i da niko nema nikakve namjere te vrste, ali isto tako ne bi trebao da nam zabrani da bilo gdje se Srbi nalaze kao zajednice da upražnjavaju vrijednosti koje se mogu okupiti u sintagmi srpski svijet”, rekao je Dodik.

Na praznični dan, poslanici u Skupštini Republike Srpske odlučivaće o upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u javnom životu.

Iz opozicije kažu da tu nema ozbiljne priče o nacionalnim temama, već da je riječ o još jednom populističkom potezu. S druge strane, vlast naglašava da je riječ o krajnje legalnim potezima. 

“Kako može o srpskom jedinstvu da priča neko ko je razorio i razbio srpski narod i Republiku Srpsku do posljednjeg atoma i koji opstaje na vlasti zahvaljujući onoj rimskoj poslovici 'Divide et impera', 'Zavadi pa vladaj'”, kaže Nebojša Vukanović, samostalni poslanik u NSRS-u. 

“Tekstovi zakona su usklađeni sa Srbijom. Ne kose se ni s jednim ustavom ni kada je riječ o Ustavu BiH, ni kada je riječ o ustavu Srbije”, tvrdi predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović. 

Zakon o ćirilici ne mora da znači ništa loše. Jezik, pismo, kulturu i tradiciju treba čuvati, ali da li i koliko politika treba da utiče na to? 

“Međutim, način na koji se plasira može da ima negativnu konotaciju, prije svega, u postojećoj atmosferi, okruženju i kontekstu u kojem se dešava, ne samo u Bosni i Hercegovini već uopšte u regionu.  Da li je spin ili nije. Nažalost, sve što se donese od strane politike može se smatrati spinom”, smatra komunikolog Mladen Bubonjić. 

“Mislimo da je dobro da se taj zakon donese po ugledu na Srbiju. Na ovoj stvari mi možemo imati zajednički stav i saglasiti se na srpskom jeziku i na posljednjem zakonu koji nam je nametnut, ali mi imamo različito viđenje po pitanju vođenja Republike Srpske nego što je to danas. Smatramo da SNSD ima katastrofalnu politiku i na unutrašnjem i na spoljnjem planu”, kaže Milan Radović, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a.              

Iz redova opozicije ističu da će  podržati predloženi zakon, iako su i  sami svjesni da je to samo poligon vladajućih struktura da skrenu pažnju sa stvarnih problema, poput ekonomskih.

federalna.ba

posebna sjednica NSRS srpski jezik ćirilica
Republika Srpska NSRS jezik ćirilica
0 15.09.2021 15:17
posebna sjednica NSRS Valentin Inzko odluka
0 30.07.2021 12:40
SNSD HDZ BIH Srbi ćirilica HNK ustav
0 30.04.2021 18:56