Novost kakvu srećemo samo u inostranoj bogato opremljenoj literaturi - Filmbook: Knjiga o filmu

Knjiga o filmu / Filmbook je vizuelni enciklopedijski vodič kroz svijet filma. Ovo izdanje velika je novost i zanimljivost za sve poštovaoce filmske kulture, iznimno bogate ilustracije i pratećih vizuelnih sažetaka. Na zanimljiv, ilustrativan, sažet, koncizan i jasan način, svjetski film je analiziran i predstavljen za sve generacije od 9 do 99 godina.

Knjiga je rađena u štampanoj verziji, i u digitalnom izdanju, a očekuju se izdanja prijevoda na engleski i web aplikacije. Posebnim vizuelnim metodama dizajna, ilustracije i mapiranja ishoda razumijevanja podiže se svijest i interesovanje za filmsku umjetnost i kulturu. U knjizi su obrađene tri oblasti: povijest filma, teorija filma i filmska praksa. Knjiga je enciklopedijsko-leksičkog karaktera, sa zanimljivim i lako pamtljivim objašnjenima, ilustriranim, definiranim i dizajniranim tako da su tematske jedinice prilagodjene bržem pamćenju, većoj koncentraciji pri razumijevanju pojmova iz oblasti vezanih za filmsku umjetnost i praksu. Knjiga je recenzirana od strane internacionalnih i domaćih filmskih autora, kritičara i profesora. Trenutno je uvrštena u referencijalnu literaturu na univerzitetu SSST i na Sarajevskoj filmskoj akademiji.

U recenzijama knjige stoji da je knjiga izuzetno važna kao osnovna filmska kultura i preduslov za praktično i teoretsko akademsko bavljenje filmskim studijama i filmom kao umjetnošću. Recezenti kažu da je ova ilustrovana sažeta enciklopedija / priručnik uspjela da posebnim vizuelnim pedagoškim metodama približi znanje iz ove umjetničko-naučne oblasti, i to ne samo u domenu filmske kulture i prakse, već je specifično odabranim metodama ilustracije, likovnost knjige na izuzetno kreativnom i inovativnom nivou, kakvo srećemo samo u inostranoj bogato opremljenoj popularnoj literaturi.

Autori i urednici knjige su Lejla Panjeta i M. Furkan Hizir. Knjigu posvećuju svojim roditeljima, kako stoji u posveti: „Knjige su svjedočanstvo ljudskog duha koji prevazilazi jezička i kulturna ograničenja vodeći nas putevima spoznaje trajnih vrijednosti. Stil ove knjige označava vrijednosti generacije naših roditelja, a bilo da je držite u ruci ili listate digitalno, temelji se na opštem znanju koje želimo prenijeti generacijama koje dolaze.”

Furkan Hizir je vizuelni umjetnik. Radi kao akademski predavač iz oblasti ilustracije, grafički dizajner, tehnički urednik, kreativni i umjetnički direktor za kulturne institucije i marketinške agencije. Za BiH je vezan od malih nogu, kada je na poklon dobio slikovnicu o Sarajevu. Univerzitetsko školovanje završava u Sarajevu, a radi na umjetničkim projektima u Turskoj i BiH. Profesionalno se bavi dizajnom, videogamingom i ilustracijom.  

Prof. Dr. Lejla Panjeta je univerzitetski profesor filmskih studija, vizuelnih komunikacija i umjetnosti. Autorica je mnogih knjiga o filmu, medijima i umjetnosti, te dobitnica priznanja i nagrada za svoje umjetničke i naučne radove. Bavi se istraživanjima iz oblasti umjetnosti, komunikacija, filmskih i medijskih studija.

Recezenti, gosti i promotori knjige dolaze sa pet kontinanata i sa nama se druže u ovoj virtulenoj radijskoj promociji knjige

Urednik: Dunja Jelovac

Kultura, umjetnost Federalni radio
sport Federalni radio
0 21.05.2024 23:16
Vijesti u 22 Federalni radio
0 21.05.2024 22:45
sport Federalni radio
0 21.05.2024 17:40
Vijesti u 17 Federalni radio
0 21.05.2024 16:53
sport Federalni radio
0 21.05.2024 00:03
Vijesti u 22 Federalni radio
0 20.05.2024 22:31