Novoizabranim gradonačelnicima i općinskim načelnicima uručena uvjerenja o dodjeli mandata
(Izvor: Fena/CIK BiH)

Novoizabranim gradonačelnicima i općinskim načelnicima uručena uvjerenja o dodjeli mandata

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CKBiH) je donijela Odluku o potvrđivanju rezultata prijevremenih izbora za gradonačelnike gradova - Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik, te za načelnike općina - Bratunac i Vogošća, održanih  5. februara.

Za gradonačelnika Grada Bihać  izabran je Elvedin Sedić, kandidat političkog subjekta Pomak-Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.

Za gradonačelnika Grada  Tuzla  izabran je Zijad  Lugavić, kandidat političkog subjekta  SDP-Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine.

Za gradonačelnika Grada Srebrenik izabran je Adnan Bjelić, kandidat političkog subjekta Ujedinjeni (NIP-NS-SDP).

Za gradonačelnika Grada Zvornik izabran je Bojan Ivanović, kandidat političkog subjekta Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD-Milorad Dodik.

Istovremeno, za načelnika općine Bratunac izabran je Lazar Prodanović, kandidat političkog subjekta Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD-Milorad Dodik.

Za načelnika općine Vogošća izabran je Migdad Hasanović, kandidat političkog subjekta  SDA-Stranka demokratske akcije.

Gradonačelnicima Bihaća, Srebrenika, Zvornika i načelnicima Bratunca i Vogošće danas je CIKBiH uručio uvjerenja o dodjeli mandata, dok je Uvjerenje o dodjeli mandata gradonačelniku Tuzle uručeno jučer.

Izabrani zvaničnici  dužni, u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u „Službenom glasniku BiH“, izvršiti elektronski unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije BiH. 

Popunjeni obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH u elektronskoj formi, za što se koristi aplikacija, a potom se imovinski karton štampa i potpisan dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH na verifikaciju.

Ovom procedurom završava se ciklus predaje podataka na imovinskom kartonu.

Također, izabrani zvaničnici trebaju popuniti Izjavu o prihvatanju/odbijanju mandata i Potvrdu o prijemu uvjerenja i  predati ih na Protokol Centralne izborne komisije BiH, saopćeno je iz te komisije.

federalna.ba/Fena

CIK BiH
Srđan Amidžić CIK BiH Christian Schmidt
0 04.04.2024 20:54
CIK BiH finansiranje izbori
0 03.04.2024 12:00
Julian Reilly Irena Hadžiabdić CIK BiH Ujedinjeno Kraljevstvo
0 02.04.2024 16:53
Christian Schmidt Izborni zakon BiH OHR CIK BiH
0 27.03.2024 20:42