Novinarske ekipe napadnute na sjeveru Kosova

Novinarske ekipe napadnute na sjeveru Kosova

Udruženje novinara Kosova (AGK) priopćilo je da je nekoliko novinarskih ekipa bilo meta napada i da je nekoliko automobila vandalizirano dok izvještavaju sa sjevera Kosova gdje prosvjeduju lokalni Srbi.

NATO mirovna misija KFOR pojačala je prisustvo u općinama na sjeveru Kosova nakon porasta tenzija zbog izbora općinskih načelnika albanske nacionalnosti u općinama naseljenim većinski srpskim stanovništvom, prenosi Radio Slobodna Europa.

"Udruženje novinara Kosova veoma je zabrinuto zbog situacije koja je nastala za medije i novinare koji izvještavaju iz ovih općina, pa moli kolege da budu oprezniji u izvještavanju", navodi se u priopćenju.

AGK je priopćio da su medijsku ekipu Periskopa napale dvije maskirane osobe u Zvečanu.

"Na fotografiji koja je poslana AGK-u vidi se da je kolegici od pokušaja napada poderana košulja od čega, na sreću, nitko nije povrijeđen", naveli su.

U međuvremenu, prema AKG-u, automobil Top Channela u Zvečanu, u kojem su putovali novinari različitih medija, vandaliziran je "nacionalističkim parolama". U Leposaviću su vandalizirani automobili RTV Dukađini i ekipe Kalčo, nacrtanim nacionalističkim sloganima i prekrivenim registarskim tablicama RKS (Republika Kosovo).

AKG je zatražio od kosovske policije i međunarodnih sigurnosnih organizacija na Kosovu da omoguće sigurno i nesmetano izvještavanje medijskih timova.

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku lokalni Srbi protestiraju protiv novih albanskih gradonačelnika, izabranih 23. travnja. Tenzije na sjeveru Kosova porasle su 26. svibnja kada su gradonačelnici te tri općine, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade općina.

Međunarodna zajednica osudila je ovu akciju Kosova i pozvala kosovsku Vladu da izbjegava "nasilni ulazak u općinske zgrade".

Novi gradonačelnici izabrani su nakon što su u studenom prošle godine čelnici općina iz Liste Srbija - glavne stranke Srba na Kosovu - podnijeli ostavke. Srpska lista napustila je sve kosovske institucije zbog odluke Vlade u Prištini da provede proces preregistracije automobila s registarskim pločicama izdanim u Srbiji.

Izbore je bojkotiralo većinsko srpsko stanovništvo na tom području koje sada ne prihvaća rezultate izbora, odnosno nove gradonačelnike.

federalna.ba/Fena

Kosovo novinari